Wykonanie

Letnia i sycąca
sałatka na obiad, także do pracy, bo je się ją na zimno. Udane połączenie
bobu z odświeżającą
miętą i
skórką z cytryny.Składniki [2 porcje]:3 szklanki ugotowanego
bobu (200g przed ugotowaniem)1/4 szklanki posiekanej świeżej
mięty2 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia1 łyżka
soku z cytryny1 ząbek
czosnkuskórka starta z połowy
cytrynysól,
pieprzdodatkowo:
ser bałkański lub
fetawędzony
pstrąggrzanki z
bułki żytniejWykonanie:
Bób, ugotowany uprzednio w osolonej wodzie - do miękkości i zaraz po odcedzeniu zalany zimną
wodą na kilka minut, obrać z łupinek.
Miętę (same listki) posiekać.
Cytrynę wyszorować i sparzyć skórkę. Żółtą część
skórki cytryny zetrzeć na tarce - na drobnych oczkach. Będzie potrzebne około 1 i 1/2 do 2 łyżeczek skórki.W niewielkiej miseczce lub szklance połączyć
oliwę i
sok z cytryny, dodać
czosnek wyciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Dokładnie połączyć z
bobem i połową posiekanej
mięty. Posolić i popieprzyć.
Sałatkę wyłożyć na talerze, posypać pozostałą
miętą i startą
skórką z cytryny. Dodać wedle uznania -
ser bałkański,
wędzoną rybę i grzanki.Jak zrobić grzanki czosnkowe?Pokroić
bułkę na małe kromeczki, podpiec w piekarniku aż będą chrupiące. Oczywiście można posmarować je
masłem połączonym z
czosnkiem, ale dla zaoszczędzenia kalorii ja nieraz smaruję je przekrojonym ząbkiem
czosnku, a następnie jeszcze chwilę podpiekam w piekarniku. Bardzo przydatny patent, który podpatrzyłam jakiś czas temu w programie kulinarnym.