ßßß Cookit - przepis na Sałatka z bobem i miętą

Sałatka z bobem i miętą

nazwa

Wykonanie

Letnia i sycąca sałatka na obiad, także do pracy, bo je się ją na zimno. Udane połączenie bobu z odświeżającą miętą i skórką z cytryny.
Składniki [2 porcje]:
3 szklanki ugotowanego bobu (200g przed ugotowaniem)
1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
skórka starta z połowy cytryny
sól, pieprz
dodatkowo:
ser bałkański lub feta
wędzony pstrąg
grzanki z bułki żytniej
Wykonanie:
Bób, ugotowany uprzednio w osolonej wodzie - do miękkości i zaraz po odcedzeniu zalany zimną wodą na kilka minut, obrać z łupinek.
Miętę (same listki) posiekać. Cytrynę wyszorować i sparzyć skórkę. Żółtą część skórki cytryny zetrzeć na tarce - na drobnych oczkach. Będzie potrzebne około 1 i 1/2 do 2 łyżeczek skórki.
W niewielkiej miseczce lub szklance połączyć oliwę i sok z cytryny, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Dokładnie połączyć z bobem i połową posiekanej mięty. Posolić i popieprzyć.
Sałatkę wyłożyć na talerze, posypać pozostałą miętą i startą skórką z cytryny. Dodać wedle uznania - ser bałkański, wędzoną rybę i grzanki.
Jak zrobić grzanki czosnkowe?
Pokroić bułkę na małe kromeczki, podpiec w piekarniku aż będą chrupiące. Oczywiście można posmarować je masłem połączonym z czosnkiem, ale dla zaoszczędzenia kalorii ja nieraz smaruję je przekrojonym ząbkiem czosnku, a następnie jeszcze chwilę podpiekam w piekarniku. Bardzo przydatny patent, który podpatrzyłam jakiś czas temu w programie kulinarnym.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/07/saatka-z-bobem-i-mieta.html