Wykonanie
Zawsze świętuję weekend, niezmiennie, co tydzień; najczęściej
ciastem, świeżym
pieczywem do śniadania, dobrym obiadem...Dlatego cenne są szybkie i łatwe przepisy, dzięki którym nie trzeba wstawać o świcie, żeby zdążyć upiec cieplutkie bułeczki do porannej
kawy.Anglicy dawno to opracowali, weekendowe śniadania, i w tym właśnie celu powstały scones, spotykane pod polską nazwą skonsy. To bułeczki
mleczne na proszku, na które ciasto zagniata się w 15 minut, i prawie tyle samo trwa ich pieczenie. Wystarczy świeże
masło i
konfitura i życie nabiera pięknych barw.Dzisiaj z
malinami i
bazylią, ale
maliny można zastąpić
truskawkami czy
jagodami, można je zrobić na wytrawnie, w tej wersji są już na blogu, można w końcu upiec zupełnie proste, bez dodatków, grubsze i w kształcie klasycznych okrągłych bułeczek.


Składniki:2 i 1/2 kubka
mąki pszennej2 łyżki
cukru1 łyżka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
soli120g
masła, pokrojonego na drobne kawałki1/2 kubka mrożonych
malin, albo świeżych zamrożonych2 łyżki świeżych liści
bazylii, porwanych na kawałki2
jajka, lekko ubite widelcem1/2 kubka
śmietany 18%śmietana 18% do posmarowania przed pieczeniem
cukier do posypania przed pieczeniem

Jak zrobiłam:8 większych, albo 12 mniejszych trójkątów1. W misce wymieszałam
mąkę, 2 łyżki
cukru, 1 łyżkę
proszku do pieczenia i 1/3 łyżeczki
soli. Dodałam pokrojone
masło i posiekałam nożem tak, żeby się połączyło ze suchymi składnikami,
potem roztarłam szybko ręką, aż miało konsystencję
kaszy. Delikatnie dodałam
maliny i
bazylię. Po środku zrobiłam dołek.2. Osobno wymieszałam rozbełtane
jajka z 1/2 kubka
śmietany. Wlałam do dołka w suchych składnikach z
masłem. Dużą łyżką wymieszałam żeby się połączyły, zrobiłam to bardzo szybko. Przełożyłam ciasto na blat i wyrobiłam krótko przez zakładanie
boków i ugniatanie raczej niż klasyczne zagniatanie. Nie powinno być gładkie.3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformowałam z ciasta płaski placek. Pokroiłam go na trójkąty. Posmarowałam z wierzchu
śmietaną i posypałam
cukrem. Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż ciasto się zrumieniło z wierzchu. Najlepsze są gorące.
