Wykonanie
Sałatka z
surowego kalafiora chodziła za mną już od dłuższego czasu i w końcu udało mi się ją zrobić. Okazała się bardzo smaczna - świeża i chrupiąca. Wariacji na surówkę z
kalafiora jest wiele, ja tym razem dodałam do niego
kukurydzę i
ananasa oraz
koperek, dzięki
czemu stała się aromatyczna i orzeźwiająca. Surówka ta idealnie nadaje się jako dodatek do
mięsa, świetnie sprawdzi się jako
sałatka na imprezę, a także do jedzenia bez żadnych dodatków jako lunch do pracy. Polecam, bo jest przepyszna!
![](/Data/Images/codzienne-gotowanie.blogspot.com\2015_slash_10_slash_surowka-z-kalafiora/l/-150199275.jpg)
Składniki :1
kalafior (świeży, biały, jędrny)1 puszka
kukurydzy1 puszka
ananasa1 pęczek
koperku1 łyżeczka
przyprawy currysól,
pieprzSos jogurtowy (opcjonalny):3 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu1 ząbek
czosnku wyciśnięty przez praskę
![](/Data/Images/codzienne-gotowanie.blogspot.com\2015_slash_10_slash_surowka-z-kalafiora/l/861312548.jpg)
Przygotowanie :
Kalafiora umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do sporej miski.
Kukurydzę i
ananasa odcedzić.
Ananasa pokroić na mniejsze kawałki.
Koperek posiekać. Wszystkie składniki dodać do
kalafiora i dokładnie wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem, a także
przyprawą curry. Wersja lekka i surówkowa jest bez sosu, jeżeli jednak wolicie wersje nieco bardziej wilgotną, ostrzejszą i z nieco większą ilością kalorii dodajcie
sosu jogurtowego.
![](/Data/Images/codzienne-gotowanie.blogspot.com\2015_slash_10_slash_surowka-z-kalafiora/l/1270954228.jpg)
Smacznego !