Wykonanie
Przy domowej produkcji
truskawek z
czerwonym pieprzemsmakowitym produktem ubocznym jest
syrop truskawkowy.Ale oczywiście nie musisz produkować
pieprznych truskawekby go
mieć w swojej spiżarce.;)
Syrop jest charakterny.Zawiera dodatek rozgrzewającego
imbiru i będzie jak znalazł do zimowej
herbaty albo jako polewa do naleśników i placków z
kaszy jaglanej
Składniki: na 2 kg
truskawekstewia (do smaku, u mnie łyżeczka)
ksylitol (do smaku, u mnie szklanka)
imbir świeży (kilka plasterków)

Wykonanie:Zajrzyj tutaj (przepis) i po odzieleniu płynu
truskawkowego z
owoców możesz zrobić dowolny
dżem.Niekoniecznie pikantny.*Czyli od początku.Przygotuj
truskawki, umyj i oderwij szypułki, wrzuć do emaliowanego garnka, dodaj 1/2 szklanki
wody i gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny od zagotowania. Zbieraj w trakcie pianę łyżką cedzakową. Dodaj
stewię do smaku, wymieszaj. Zlej całkowicie płyn i odstaw (zrobisz z niego "
syrop").Przelej
syrop do innego garnuszka emaliowanego, dodaj
imbir i
ksylitol i gotuj tak długo aż osiągniesz wybraną konsystencję. Można osiągnąć
syrop o baaardzo dużej gęstości, "
miodowy", jednak nam wystarczyło kilkanaście minut. Taki
syrop-sok wystarczająco nas satysfakcjonuje. Usuń
imbir i przelej wrzący płyn do wyparzonych małych butelek (uwaga, ostrożnie!),zakręć bardzo mocno i przykryj szczelnie kocem aż do całkowitego wystygnięcia. Jeśli
przetwory chcesz przechowywać naprawdę długo musisz je zapasteryzować, np w piekarniku. Wystarczy 120 stopni przez około 25 minut.Gotowe!

Smacznego zimą!Ciao.:)