Wykonanie

Dzisiaj szybki deser dla tych, którym brakuje czasu lub zwyczajnie nie chce się przesiadywać w kuchni. A wszystko za sprawą mojej niezastąpionej Córci, która tuż przed spaniem uparła się upiec coś dla swojej przyjaciółki z przedszkola i za nic nie chciała iść spać,
póki czegoś nie przygotowałyśmy. I nie
mogę powiedzieć, żeby ten nagły przejaw zainteresowania pieczeniem mnie ucieszył. Właściwie o 21:00 żaden przejaw entuzjazmu u Zuzi nie wróży niczego dobrego, bo oznacza brak zainteresowania snem, co z kolei przekłada się na jakość mojego snu, więc sami rozumiecie ;)Jak już zapewne zauważyliście, ostatecznie Zuzia wygrała tą rundę i jej życzenie zostało spełnione ;P A to dzięki płatowi niezastąpionego
ciasta francuskiego, które posłużyło do przygotowania pysznych, i co najważniejsze ekspresowych, rożków z nadzieniem
jabłkowo-
orzechowym. Idealne na wycieczkę, słodkie drugie śniadanie lub po prostu do kubka porannej
kawy.Polecam :)

Składniki na 6 dużych rożków:1 opakowanie
ciasta francuskiego (375g)3 – 4 średniej wielkości
jabłka1 łyżeczka
soku z cytryny50g drobno posiekanych
orzechów włoskich30g
rodzynek1 i 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżka
mąki pszennej3 łyżki
brązowego cukru (użyłam demerara) + trochę do posypaniaDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wodyWykonanie:Ciasto wyjmij z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej.
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokój je w niewielką kostkę i
skrop sokiem z cytryny. Dodaj
orzechy,
rodzynki,
cynamon,
mąkę oraz
cukier i wymieszaj dokładnie.Ogrzane ciasto rozwiń i rozwałkuj lekko na oprószonym
mąką blacie. Podziel je na 6 równych kwadratów. Na każdym ułóż porcję nadzienia i złóż na pół po przekątnej. Dociśnij brzegi ciasta widelcem, żeby je dobrze złączyć. Gdyby nie chciały się zlepić, można je posmarować odrobiną roztrzepanego z
wodą jajka.Gotowe rożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj roztrzepanym
jajkiem i posyp obficie
brązowym cukrem, a następnie natnij delikatnie na środku, by pozwolić powstałej w czasie pieczenia parze wydostać się na zewnątrz, co zapobiegnie podmakaniu ciasta.Piecz w temperaturze 220ºC przez około 20 minut, aż się zarumienią.Smacznego :)