ßßß Cookit - przepis na Francuskie rożki z nadzieniem jabłkowo-orzechowym…

Francuskie rożki z nadzieniem jabłkowo-orzechowym…

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj szybki deser dla tych, którym brakuje czasu lub zwyczajnie nie chce się przesiadywać w kuchni. A wszystko za sprawą mojej niezastąpionej Córci, która tuż przed spaniem uparła się upiec coś dla swojej przyjaciółki z przedszkola i za nic nie chciała iść spać, póki czegoś nie przygotowałyśmy. I nie mogę powiedzieć, żeby ten nagły przejaw zainteresowania pieczeniem mnie ucieszył. Właściwie o 21:00 żaden przejaw entuzjazmu u Zuzi nie wróży niczego dobrego, bo oznacza brak zainteresowania snem, co z kolei przekłada się na jakość mojego snu, więc sami rozumiecie ;)
Jak już zapewne zauważyliście, ostatecznie Zuzia wygrała tą rundę i jej życzenie zostało spełnione ;P A to dzięki płatowi niezastąpionego ciasta francuskiego, które posłużyło do przygotowania pysznych, i co najważniejsze ekspresowych, rożków z nadzieniem jabłkowo-orzechowym. Idealne na wycieczkę, słodkie drugie śniadanie lub po prostu do kubka porannej kawy.
Polecam :)
Składniki na 6 dużych rożków:
1 opakowanie ciasta francuskiego (375g)
3 – 4 średniej wielkości jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
50g drobno posiekanych orzechów włoskich
30g rodzynek
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru (użyłam demerara) + trochę do posypania
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Wykonanie:
Ciasto wyjmij z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej.
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokój je w niewielką kostkę i skrop sokiem z cytryny. Dodaj orzechy, rodzynki, cynamon, mąkę oraz cukier i wymieszaj dokładnie.
Ogrzane ciasto rozwiń i rozwałkuj lekko na oprószonym mąką blacie. Podziel je na 6 równych kwadratów. Na każdym ułóż porcję nadzienia i złóż na pół po przekątnej. Dociśnij brzegi ciasta widelcem, żeby je dobrze złączyć. Gdyby nie chciały się zlepić, można je posmarować odrobiną roztrzepanego z wodą jajka.
Gotowe rożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp obficie brązowym cukrem, a następnie natnij delikatnie na środku, by pozwolić powstałej w czasie pieczenia parze wydostać się na zewnątrz, co zapobiegnie podmakaniu ciasta.
Piecz w temperaturze 220ºC przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/11/19/francuskie-rozki-z-jablkami-i-orzechami-wloskimi