Wykonanie

Śpi. Leniwie przeciąga się już setny raz, a każdy kolejny, tak myślę, zwiastuje pobudkę. Jednak powieki są cięższe od powietrza i nawet poranne odgłosy nie budzą mojego "nowego" Synka. Nieregularne, proste, wspólne życie. Zmienił je w spokojne i lepsze.Przemycam mu różne smaki, omijając większość tych, które przygotowuje na co dzień.
Zielonego groszku też nie jem, ale Wam go polecam, szczególnie w tej wyjątkowej jajecznicy zapiekanej w cieście francuskim.Składniki dla 4 osób:1 opakowanie
ciasta francuskiego10 jajpół szklanki
zielonego groszku, mrożonego100 g
wędzonego boczku, w paski4
dymkiłyżeczka
kaparówłyżka pokrojonych, czarnych
oliweksólszczypior1
jajko do smarowaniaNa dużej patelni usmażyć
boczek i drobno pokrojoną
dymkę. Po chwili dodać mrożony
groszek i
kapary.
Jajka wbić do dużej miski i rozmieszać rózgą. Posolić i wlać na patelnię. Usmażyć zwartą jajecznicę.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i naciąć każdy dłuższy bok w paski, szerokości 1,5 cm i długości 7 cm. W środku powinien zostać nienacięty pasek, na który wykładamy usmażoną jajecznicę. Posypać
oliwkami i przykryć naciętymi paskami, na przemian. Posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec 30 minut w 180 stopniach. Pokroić
ostrym nożem na tyle części ile ochotników.