Wykonanie

Dla tych co w weekend się "obżerali" i dla tych co na przepis cierpliwie czekaliSkładniki na 16 jagodzianek:800 g m ąki typ 45040 g
drożdży200 g
masła160 ml ciepłego
mleka160 g
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego2
jajka, roztrzepane4 duże łyżki
śmietany 18%, używam z Piątnicyłyżeczka
solipół litra
jagód4 łyżki
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego1 rozmącone
jajko, do posmarowania
lukier:
cukier puder, kilka kropel
soku cytrynowego, zimne
mleko
Z
drożdży, ciepłego
mleka, łyżki
cukru i łyżki
mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut, aż się spieni i wyrośnie. Przesiać
mąkę, dodać pozostałe składniki, rozczyn i miksować na wolnych obrotach (końcówki haki) około 7 minut. Ciasto powinno być sprężyste, ciągliwe, ale nie kleić się do rąk. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie wyjąć ciasto na blat i podzielić na 16 równych kawałków (każdy około 110 g). Trzy blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Każdy kawałek ciasta rozgnieść w dłoniach na krążek wielkości 12-14 cm i układać na blachach. Zrobić wgłębienie, palcami lub dnem odpowiednio mniejszej szklanki, kieliszka lub innego naczynia.
Jagody zasypać wymieszanym
cukrami lub dodawać, po łyżeczce
cukru, przed zwinięciem bułeczki. Na środek ułożyć czubatą łyżkę
jagód. Zwijać, jednocześnie z każdej strony, w koszyczek. Zbierać ciasto z
boków do środka, formując owalną bułeczkę. Delikatnie zrolować na blacie i układać, na blasze, złączeniem do dołu.

Odczekać 30 minut, aż podrosną. Posmarować rozmąconym
jajkiem i pięć w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po 5 minutach posmarować lukrem.