Wykonanie
Błonnik pokarmowyW prawidłowym żywieniu każdego człowieka (bez względu na okres jego rozwoju) bardzo ważną rolę odgrywa błonnik pokarmowy, stąd jest konieczne dostarczenie jego odpowiednich ilości wraz z pożywieniem. Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 27-40g.Błonnik stanowi swoistą mieszaninę substancji pochodzenia roślinnego o charakterze polisacharydowym ( pektyny, celuloza,
skrobia) oraz niepolisacharydowym (ligniny, kutyny).Błonnik występuje tylko w produktach roślinnych (stanowi główną część składową błon komórek roślinnych . Przez organizm ludzki nie jest trawiony, dlatego też zaliczany jest do tzw. substancji balastowych pożywienia – czyli nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka. Nie trawienie błonnika powoduje tym samym, że nie jest on wykorzystywany przez ustrój człowieka jako substancja odżywcza. Niemniej w świetle współczesnych badań błonnik jest substancją która warunkuje prawidłowy rozwój i odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Spożywanie dużych ilości błonnika poprawia perystaltykę jelit. Włókna roślin wiążą
wodę i pęcznieją w jelitach. W ten sposób objętość masy pokarmowej znajdującej się w jelitach zwiększa się masując jelita i pobudzając ich ruch robaczkowy, wskutek czego masa pokarmowa szybciej się przesuwa i szybciej zostaje wydalona na zewnątrz tym samym w przewodzie pokarmowym nie zalegają toksyczne substancje, które mogłyby przeniknąć do krwiobiegu i powodować infekcje i stany zapalne. Błonnik wchłania również wiele produktów fermentacji, które zakwaszają przewód pokarmowy i powodują zgagę, czasem też wrzody.W produktach żywnościowych błonnik pokarmowy występuje w dwóch postaciach (frakcjach). Frakcji rozpuszczalnej w wodzie – pektynowej której źródłem są
owoce (
jabłka,
gruszki,
morele,
cytrusy oraz
owoce jagodowe,
porzeczki) i
warzywa strączkowych oraz większa część warzyw korzeniowych. Ten rodzaj błonnika znajduje się również w płatkach owsianych oraz
pieczywie pełnoziarnistym. Oraz we frakcji w wodzie nierozpuszczalnej czyli celulozowej (warzywa
kapustne,
szparagi,
fasola,
otręby pszenne,
ryż,
kukurydza i
orzechy oraz
kasze,
pieczywo razowe, nasiona). Obie frakcje błonnika pokarmowego wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu w surowicy
krwi. Jest to możliwe dzięki zmniejszeniu przez nie wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego oraz hamowanie wytwarzania cholesterolu w
wątrobie.Najistotniejsze jednak działanie błonnika pokarmowego na organizm jest związane z jego działaniem przeciwnowotworowym. Udowodniono bowiem, że diety bogatobłonnikowe zmniejszają znacznie ryzyko wystąpienia
raka jelita grubego. Obecność błonnika pokarmowego w pożywieniu chroni komórki błony śluzowej jelita grubego przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych pochodzących z żywności lub wytwarzanych w procesach fermentacyjnych jelita (metale ciężkie, kwasy żółciowe i niektóre azotyny, które należą do substancji rakotwórczych).Korzystne efekty spożywania błonnika wraz z pożywieniem uzyskuje się w profilaktyce i leczeniu otyłości i cukrzycy oraz
kamicy pęcherzyka żółciowego. Ponadto spożycie odpowiednich ilości produktów dostarczających błonnika w codziennym żywieniu ma znaczenie w profilaktyce miażdżycy.*wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego
krwi*reguluje pracę przewodu pokarmowego poprzez zapobieganie zaparciom, biegunkom i wzdęciom*przeciwdziała otyłości i cukrzycy (normuje poziom glukozy, znacznie zmniejsza wydzielanie insuliny)*obniża poziom złego cholesterolu*udowodnione działanie przeciw nowotworowe (zapobiega nowotworowi okrężnicy, rakowi jelita grubego,
kamicy pęcherzyka żółciowego)Aby dzienne spożycie błonnika pokarmowego utrzymywało się na poziomie 27-40 g należy jeść produkty roślinne jak:
kasze,
mąki razowe, nasiona roślin strączkowych,
płatki zbożowe,
otręby oraz
warzywa i owoce (koniecznie nieobrane). Jeżeli w naszym codziennym jadłospisie znajdzie się 5-6 kromek
razowego pieczywa, ok 500 g różnych warzyw, 2 łyżki
kaszy gryczanej oraz 2 średnie
jabłka to dostarczymy organizmowi dziennej potrzebnej ilości błonnika.