ßßß

Składniki:(na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje)1/2 piersi z kurczaka2 łyżki soli ziołowejokoło 1 łyżki masła60 g makaronu ryżowego muszelki1 łyżeczka sosu sojowego5 większych pieczarek1/2 zielonej papryki2 łyżki oliwy z oliwek OLEOFARM1/3 szklanki wody2 łyżeczki mąkipieprz i sólPrzygotowanie:Połowę piersi kroimy w paski, a następnie te kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy nasze kawałki mięsa i posypujemy je dokładnie solą ziołową. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawie. Kurczaka smażymy na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę na bok.W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki, a następnie na pół. Połowę papryki kroimy w drobną kostkę.W międzyczasie w 1/3 szklanki wody rozprowadzamy 2 łyżeczki mąki.Patelnię stawiamy na mały gaz, dajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy nasze pieczarki wraz z papryką. Obsmażamy około 3-4 minuty, mieszając (na małym ogniu). Po tym czasie dodajemy wcześniej usmażone ziołowe kawałki piersi z kurczaka, mieszamy. Całość przyprawiamy pieprzem (obsypujemy delikatnie po wierzchu) i dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz wodę z mąką. Dokładnie wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem na minimalnym ogniu do czasu zgęstnienia sosu (około 7-8 minut, mieszając co jakiś czas). Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy pieprzem i solą. Ze względu na dodatek sosu sojowego soli dodajemy bardzo mało lub ją pomijamy (kwestia indywidualnego smaku).SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie: