Wykonanie

Już od jakiegoś czasu planowałam wykonanie tofurnika - przeglądałam więc internet w poszukiwaniu przepisu i w efekcie powstała nasza wersja, z dodatkiem
kaszy jaglanej i
pomarańczy. Składników sporo, ale przy użyciu Vitamixa wszystko wykonuje się ekspresowo! Zarówno spód jak i ciasto przygotowałam w kielichu blendera. Myślę, że ciasto można równie dobrze zrobić używając blendera ręcznego czy malaksera, może jednak wówczas wyjść mniej kremowe i gładkie. W naszej wersji - tofurnik prawie wegański ;) bo użyliśmy
masła sklarowanego w spodzie i polewie (można je zastąpić np.
olejem kokosowym i wtedy ciasto będzie całkowicie wegańskie!). Na zdjęciu jeszcze nie zastygnięta
czekolada - trochę się rozpłynęła ;) Bardzo smaczne ciasto, którego tradycyjnie jedzący nie podejrzewali o brak
sera :PSkładniki na spód (tortownica o średnicy 22cm):1 szkl
płatków owsianych1 szkl
migdałów (użyłam ze skórką)2 łyżki
masła sklarowanego (lub
oleju kokosowego)1 łyżka
cukru muscovadoszczypta
soli morskiej lub himalajskiejSkładniki ciasta:400g
tofu naturalnego1.5 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej1 puszka
mleka kokosowego (400ml)ziarenka z 1/2
laski waniliiskórka otarta z 1
pomarańczy + miąższ6-7 łyżek
soku z cytryny4 łyżki nierafinowanego
cukru /syropu klonowego3 łyżki
skrobi kukurydzianejszczypta
soli (użyłam himalajskiej)Składniki polewy:1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady2 łyżki
masła sklarowanego (lub
oleju kokosowego)2-3 łyżki
mleka roślinnego (użyłam owsianego, można odłożyć
kokosowe z ciasta)Do kielicha blendera wsypałam
migdały. Zmieliłam na niskich obrotach. Dodałam
płatki owsiane, szybko zmieliłam po czym dodałam
cukier i
masło sklarowane. Wymieszałam na wolnych obrotach. Przełożyłam spód do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Wstawiłam do lodówki.Wszystkie składniki ciasta umieściłam w kielichu blendera. Zmiksowałam na najwyższych obrotach na gładką masę. Przelałam na przygotowany wcześniej spód.Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni; piekłam ciasto jeszcze ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, zostawiając ciasto w środku na ok. 30 minut. Wyjęłam i studziłam na kratce.Składniki polewy włożyłam do małego garnka, rozpuściłam na wolnym ogniu bez przerwy mieszając. Polałam ostudzony sernik.