Wykonanie

A może
czekoladowy tofurnik? Pyszne ciasto, dzięki pieczeniu w towarzystwie pary
wodnej chyba jeszcze lepsze w smaku niż przygotowane bez jej udziału. W sam raz na świąteczny stół (i nie tylko ;)Składniki na spód (tortownica o średnicy 22cm):1 szkl
płatków owsianych1 szkl
migdałów (użyłam ze skórką)2 łyżki
oleju kokosowego1-2 łyżki
cukru muscovado lub kilka
daktyli bez pestekszczypta
soli morskiej lub himalajskiejSkładniki ciasta:500g
tofu naturalnego1.5 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej1 puszka
mleka kokosowego (400ml; odjęłam 5-6 łyżek do polewy)ziarenka z 1/2
laski wanilii6-7 łyżek
soku z cytryny4 łyżki nierafinowanego
cukru /syropu klonowego (użyłam dark muscovado)3 łyżki
skrobi kukurydzianej3 łyżki
kakaoszczypta
soli (użyłam himalajskiej)Składniki polewy:1 szkl
daktyli bez pestek1/2 szkl
kakao (użyłam raw)5-6 łyżek
mleka kokosowegokilka ziaren
kakao, kruszonychDo kielicha blendera wsypałam
migdały. Zmieliłam na niskich obrotach. Dodałam
płatki owsiane, szybko zmieliłam po czym dodałam
cukier i
masło sklarowane. Wymieszałam na wolnych obrotach. Przełożyłam spód do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Wstawiłam do lodówki.Wszystkie składniki ciasta umieściłam w kielichu blendera. Zmiksowałam na najwyższych obrotach na gładką masę. Przelałam na przygotowany wcześniej spód.Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na kratce poniżej umieściłam naczynie z
wodą. Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni; piekłam ciasto jeszcze ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, zostawiając ciasto w środku na ok. 30 minut. Wyjęłam i studziłam na kratce.Składniki polewy umieściłam w kielichu blendera i zmiksowałam na gładko. Posmarowałam nią ciasto, posypałam pokruszonym ziarnem
kakao.