ßßß
Wynik: 40Czas przygotowania: 10minutCzas gotowania: 30minutPrzez Marzena 26 maja 2015Śniadanie w 2 minuty? Tak, to prawda. Gdy już jest zrobiona, nie ma nic prostszego - wsypać do miski, zalać mlekiem i śniadanie gotowe.Muszę się przyznać, że czasami zjadam ją zamiast deseru, ale wtedy robię do niej pyszną polewę z daktyli. ...na razie nie zdradzę wam mojej tajemnicy.Teraz o granoli, jest nie tylko pyszna, słodka, lekko chrupiąca, ale przede wszystkim bardzo odżywcza. Mamy już jeden przepis na granolę, jest nawet z filmem . Ten przepis j est inny i myślę, że naprawdę smaczny.Składnikipłatki owsiane górskie - 3 szklankipestki dyni - 1/3 szklankipestki słonecznika - 1/3 szklankisiemię lniane - 3 łyżkisezam - 1 łyżkawiórki kokosowe - 1/3 łyżkipokrojone migdały lub orzechy włoskie - 1 szklankabrązowy cukier - 1/2 szklankisól - 1/2 łyżeczkisyrop klonowy (lub inny) - 1/2 szklankiolej - 4 łyżkikardamon (opcjonalnie) - szczyptaInstrukcjeWykonanie:Do garnka dodajemy:1/2 szklanki brązowego cukru1/2 łyżeczki soli1/2 szklanki syropu klonowego lub innego4 łyżki olejuszczypta kardamonu (opcjonalnie)Mieszamy składniki znajdujące się w garnku.Na średnim ogniu doprowdzamy do ich dokładnego rozpuszczenia i gotujemy ok. 30 s.Gorącą masę wlewamy do miski z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy (nie martwcie się, na pewno wystarczy). Pieczemy w piekarniku w temp. 325 F ok. 160 C przez 30 -40 min. albo o uzyskania jasno brazowego koloru