Wykonanie

Wynik: 40Czas przygotowania: 10minutCzas gotowania: 30minutPrzez Marzena 26 maja 2015Śniadanie w 2 minuty? Tak, to prawda. Gdy już jest zrobiona, nie ma nic prostszego - wsypać do miski, zalać
mlekiem i śniadanie gotowe.Muszę się przyznać, że czasami zjadam ją zamiast deseru, ale wtedy robię do niej pyszną polewę z
daktyli. ...na razie nie zdradzę wam mojej tajemnicy.Teraz o granoli, jest nie tylko pyszna, słodka, lekko chrupiąca, ale przede wszystkim bardzo odżywcza. Mamy już jeden przepis na granolę, jest nawet z filmem . Ten przepis j est inny i myślę, że naprawdę smaczny.Składniki
płatki owsiane górskie - 3 szklanki
pestki dyni - 1/3 szklanki
pestki słonecznika - 1/3 szklanki
siemię lniane - 3 łyżki
sezam - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 1/3 łyżkipokrojone
migdały lub
orzechy włoskie - 1 szklanka
brązowy cukier - 1/2 szklanki
sól - 1/2 łyżeczki
syrop klonowy (lub inny) - 1/2 szklanki
olej - 4 łyżki
kardamon (opcjonalnie) - szczyptaInstrukcjeWykonanie:Do garnka dodajemy:1/2 szklanki
brązowego cukru1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
syropu klonowego lub innego4 łyżki
olejuszczypta
kardamonu (opcjonalnie)Mieszamy składniki znajdujące się w garnku.Na średnim ogniu doprowdzamy do ich dokładnego rozpuszczenia i gotujemy ok. 30 s.Gorącą masę wlewamy do miski z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy (nie martwcie się, na pewno wystarczy). Pieczemy w piekarniku w temp. 325 F ok. 160 C przez 30 -40 min. albo o uzyskania jasno brazowego koloru