Wykonanie
Pyszna na śniadanie, pyszna do
kawy, pyszna na kolację...
chałka żyrafa nie tylko cieszy oczy ale także podniebienie. Bardzo prosta w wykonaniu, choć długo wyrasta. Miękka, aromatyczna, z
wanilią i
kakao.Składniki:400 g
mąki pszennej250 ml ciepłego
mleka20 g świeżych
drożdży50 g
cukru waniliowego60 g roztopionego
masła1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soliPonadto:20 g gorzkiego
kakao40 ml
mleka3 łyżki
cukru1
jajko do posmarowania ciasta1. Z
drożdży, 4 łyżek
mąki,
cukru waniliowego i odrobiny
mleka robimy rozczyn (Powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany). Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.2. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy rozczyn,
sól,
wanilię i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy roztopione i przestudzone
masło i dokładnie wyrabiamy.3. Ciasto dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta oprószamy
mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Kakao mieszamy z podgrzanym
mlekiem i
cukrem, a następnie dodajemy do pozostałej, większej części ciasta i dokładnie wyrabiamy. Drugą cz. ciasta również oprószamy
mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.4. Gdy ciasto wyrośnie, lekko je przerabiamy i dzielimy na 5 równych części z każdego koloru. Najlepiej jest użyć do tego wagi. Kulki ciasta jasnego rozwałkowujemy na długość ok 50 cm (ma być wąskie i długie), a z kulek ciasta ciemnego tworzymy wałki również tej samej długości, które następnie kładziemy na cieście jasnym i zawijamy jak rolady.5. Każdą z rolad przecinamy na pół i układamy piętrowo w keksówce o wymiarach 12x32 cm . Ciasto odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym
jajkiem i pieczemy 30 minut w 170*C.SMACZNEGO :-)