Wykonanie
Doskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u BroniMoje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.




SKŁADNIKI2 duże podwójne
piersi z kurczaka50 dag
pieczarek2 łyżki pasty z
suszonych pomidorów1
cebula1
marchewka1/2
pora1 opakowanie
sera mozzarellanici do związania
mięsa1 łyżka
masła klarowanego2 łyżki
sosu sojowegoprzyprawa do kurczakasól,
pieprz do smakuWYKONANIEFilety wrzucić do miski, dodać
sos sojowy i pół
przyprawy do kurczaka wymieszać i zostawić nawet na 24 godziny.Filet przekroić na polówkę, rozbić w woreczku na cienki plaster, ale uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz.
Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek.
Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę
masła, dodać
pieczarki- poddusić, doprawić
solą pieprzem.Rozbity filet posmarować pastą z
suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster
sera.

Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc
płatki gwiazdy.


Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce
masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć
marchewkę i
pora pokrojone w talarki. Wystudzone
mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa.


Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę

Pod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie
śmietanowy. Z sosem podpiec jeszcze 10 min.

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.