ßßß Cookit - przepis na Mięsne kwiaty z farszem

Mięsne kwiaty z farszem

nazwa

Wykonanie

Doskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u Broni
Moje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.
SKŁADNIKI
2 duże podwójne piersi z kurczaka
50 dag pieczarek
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1/2 pora
1 opakowanie sera mozzarella
nici do związania mięsa
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki sosu sojowego
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE
Filety wrzucić do miski, dodać sos sojowy i pół przyprawy do kurczaka wymieszać i zostawić nawet na 24 godziny.
Filet przekroić na polówkę, rozbić w woreczku na cienki plaster, ale uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem.
Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera.
Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.
Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa.
Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę
Pod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec jeszcze 10 min.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/12/miesne-kwiaty-z-farszem.html