ßßß Cookit - przepis na Medaliony drobiowe z pieczarkami

Medaliony drobiowe z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Pomysł na kurczaka zrodził się w jednej z restauracji,gdy byliśmy na proszonym obiadku;). Podano nam min. filety z pieczarkami. Były pyszne, stąd próba odtworzenia tego dania w domu. Jak zwykle dodałam coś od siebie. Postanowiłam przykryć całość serem i zapiekłam.
Składniki:
Filety z kurczaka - 2 pojedyncze sztuki
Pieczarki - 250 gram
cebula - 1 sztuka
sól - 1/2 łyżeczki ( do przyprawienia pieczarek)
pieprz - 1/2 łyżeczki (do przyprawienia pieczarek)
sól - 2 szczypty (do przyprawienia mięsa)
pieprz - 2 szczypty (do przyprawienia mięsa)
ser w plastrach - 4 plastry
masło - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
Wykonanie:
Mięso z kurczaka płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem.
Następnie usuwamy zbędne błony i przecinamy obie piersi wzdłuż uzyskując dwie połówki z każdej.
Rozklepujemy delikatnie filety przez folię spożywczą.
Pieczarki oczyszczamy (nie obierałam ich, gdyż były piękne białe bez uszkodzeń itp), kroimy w pół plasterki lub kostkę jak wolicie.
Cebulę obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę.
Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy cebule chwilę podsmażamy - ściągamy z patelni.
Na tą samą patelnię wkładamy pokrojone wcześniej pieczarki, od razu solimy.
Gdy sok odparuje dodajemy cebulę (tą odstawioną) smażymy jeszcze kilka minut
Na patelni grillowej rozgrzewamy olej układamy przygotowane filety.
Smażymy 2 - 3 minuty z jednej strony, przewracamy i po 3 minutach układamy na nich pieczarki.
Układamy na pieczarkach plastry sera.
Przykrywamy i zapiekamy do momentu roztopienia się sera.
Smacznego;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/07/medaliony-drobiowe-z-pieczarkami.html