Eksperymentów ciąg dalszy. :-) Był już uwielbiany przez nas łosoś pod serową kołderką, tutaj dodaliśmy jeszcze jeden element: sos tatarski. Sos jest łatwy w wykonaniu, lecz na pewno trzeba liczyć się z faktem, że dodaje naszej rybce nieco kaloryczności. Jednak w słusznej sprawie warto czasami zgrzeszyć, wyszło naprawdę pysznie. :-)2 filety z łososia100g twardego sera długodojrzewającego2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 ogórek kiszony1/2 małej cebuli5 marynowanych podgrzybków1/2 łyżeczki musztardy1/2 łyżeczki chrzanusól, pieprz1. Filety z łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut.2. Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Posypujemy nim obficie filety.3. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.4. Kiedy łosoś się piecze przygotowujemy sos: cebulę i podgrzybki drobno kroimy, ogórka ścieramy na tarce. Mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, solą i pieprzem.5. Po upieczeniu polewamy rybę sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.