ßßß Cookit - przepis na Łosoś z serem i sosem tatarskim

Łosoś z serem i sosem tatarskim

nazwa

Wykonanie

Eksperymentów ciąg dalszy. :-) Był już uwielbiany przez nas łosoś pod serową kołderką, tutaj dodaliśmy jeszcze jeden element: sos tatarski. Sos jest łatwy w wykonaniu, lecz na pewno trzeba liczyć się z faktem, że dodaje naszej rybce nieco kaloryczności. Jednak w słusznej sprawie warto czasami zgrzeszyć, wyszło naprawdę pysznie. :-)
2 filety z łososia
100g twardego sera długodojrzewającego
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ogórek kiszony
1/2 małej cebuli
5 marynowanych podgrzybków
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz
1. Filety z łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut.
2. Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Posypujemy nim obficie filety.
3. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.
4. Kiedy łosoś się piecze przygotowujemy sos: cebulę i podgrzybki drobno kroimy, ogórka ścieramy na tarce. Mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, solą i pieprzem.
5. Po upieczeniu polewamy rybę sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/11/osos-z-serem-i-sosem-tatarskim.html