ßßß
Składniki:250 g białego sera półtłustego100 g kwaśnej gęstej śmietany1 jajko150 mąki pszennej1 płaska łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka sody oczyszczonejolej do smażeniaDodatkowo:cukier puderulubiony dżem
Sposób przygotowania:Biały ser rozdrabnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, tak, aby racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Posypać cukrem pudrem i podawać. Ja dodatkowo jeszcze serwuję je z domowym dżemem. Smacznego.