Wykonanie
Witam w niedzielny poranek i zapraszam na śniadanie...Te racuchy, to wspomnienie dzieciństwa i licznych wyjazdów do
Wilna. Właśnie tam
jadłam je po raz pierwszy i bardzo polubiłam. Ciocia przygotowywała je z pysznego białego
twarogu i gęstej kwaśnej
śmietany, o której w tamtych czasach w Polsce można było tylko pomarzyć. Dzisiaj są i
twarogi i
śmietany tak gęste, że stoi w nich łyżka, więc nic nie stoi na przyszkodzie, aby sobie od czasu do czasu zrobić takie pyszne jedzonko. Zapraszam po przepis.

Składniki:250 g
białego sera półtłustego100 g kwaśnej gęstej
śmietany1
jajko150
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
sody oczyszczonejolej do smażeniaDodatkowo:
cukier puderulubiony
dżem
Sposób przygotowania:
Biały ser rozdrabnić widelcem, dodać
śmietanę,
jajko,
sodę,
mąkę i
cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać
olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, tak, aby racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru
oleju.

Posypać
cukrem pudrem i podawać. Ja dodatkowo jeszcze serwuję je z domowym
dżemem. Smacznego.