ßßß Cookit - przepis na Racuchy serowe

Racuchy serowe

nazwa

Wykonanie

Witam w niedzielny poranek i zapraszam na śniadanie...Te racuchy, to wspomnienie dzieciństwa i licznych wyjazdów do Wilna. Właśnie tam jadłam je po raz pierwszy i bardzo polubiłam. Ciocia przygotowywała je z pysznego białego twarogu i gęstej kwaśnej śmietany, o której w tamtych czasach w Polsce można było tylko pomarzyć. Dzisiaj są i twarogi i śmietany tak gęste, że stoi w nich łyżka, więc nic nie stoi na przyszkodzie, aby sobie od czasu do czasu zrobić takie pyszne jedzonko. Zapraszam po przepis.
Składniki:
250 g białego sera półtłustego
100 g kwaśnej gęstej śmietany
1 jajko
150 mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
Dodatkowo:
cukier puder
ulubiony dżem
Sposób przygotowania:
Biały ser rozdrabnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, tak, aby racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Posypać cukrem pudrem i podawać. Ja dodatkowo jeszcze serwuję je z domowym dżemem. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/09/racuchy-serowe.html