ßßß
Brownie z poniższego przepisu nie zawiera też masła, który zamieniłam na olej rzepakowy (można użyć innego), a mąka jest obecna w naprawdę niewielkiej ilości. Wszystko to sprawia, że brownie bananowe nie jest mocno kaloryczne, a jeden kawałek zawiera około 160-170 kalorii.Mam nadzieję, że przekonałam Was powyżej wymienionymi zaletami do przygotowania tego brownie, a jeśli jeszcze się wahacie, obejrzyjcie zdjęcia tego smakołyku, a potem zabierzcie się za pieczenie. Naprawdę warto! :)Do pieczenia użyłam formy o wymiarach 23x23cm .
Składniki:220g obranych bananów (2 średnie banany)125g gorzkiej czekolady100g suszonych daktyli + 1/3 szklanki wrzątku2 jajka3 łyżki (60g) miodu3 łyżki (30ml) oleju4 łyżki (40g) mąki pszennej4 łyżki (32g) kakao1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:- czekoladę z olejem przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić- suszone daktyle zalać wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia- banany lekko rozgnieść, dodać do nich zamoczone daktyle (razem z wodą), rozdrobnić blenderem na mus- do masy owocowej dodać jajka, ostudzoną (ale ciągle płynną) czekoladę oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać
- do masy przesiać kakao, mąkę oraz sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do formy, wyrównać- piec w 170-180 stopniach przez 20-25 minut- brownie powinno być ścięte z wierzchu, a na włożonym w nie patyczku nie może być surowego ciasta (może być oblepiony czekoladą), nie należy piec ciasta za długo- upieczone brownie ostudzić, kroić w kwadraty, można przechowywać w lodówce