Wykonanie
W nie najlepszym świetle. Dlaczego ostatnio tutaj mniej
śniadaniowych pomysłów? Światło winowajcą… po części. Ranny ptaszek, wczesne poranki = śniadania w świetle ledowych lampek 😀 Choć tak wczesne poranne wstawanie zupełnie mi nie przeszkadza, w przeciwnym razie leżałabym w łóżku jeszcze dłużej, to oświetlenie dokucza bardzo. No nic, poczekam aż znowu słońce postanowi budzić się wraz ze mną, a w tym czasie
będę rozwijać swoje umiejętności fotograficzne – „praktyka czyni mistrza”, prawda?Przechodząc już do konkretów – mam dla Was dwa
śniadaniowe przepisy, tak – te w nie najlepszym świetle. Na pierwszy ogień – gruby, bardzo puszysty placek
bananowo-
kokosowy z
mąką gryczaną . Polany obficie naturalnym
masłem orzechowym oraz słodkim
syropem z
daktyli . Do tego jeszcze chrupiące ziarna kakaowca oraz suszony
banan . Z takim śniadaniem wizja całego długiego dnia staje się od razu przyjemniejsza, dodaje energii!
kokosowo-
bananowy placek gryczany z
masłem orzechowym, ziarnem kakaowca,
syropem daktylowym i suszonymi
bananamicoconut-
banana buckwheat pancake with peanut butter, cocoa nibs, date
syrup and dried
bananasSkładniki:1/2 szklanki
mąki gryczanej ok. 50-60g
łyżka
mąki kokosowej1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
cynamonu1/2 dojrzałego
bananaok. 1/2 szklanki
mleka kokosowegoWymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać rozgniecionego
banana oraz
mleko. Dokładnie połączyć. Smażyć dowolnej wielkości placek lub mniejsze placuszki (najlepiej pod przykryciem). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Kolejny pomysł to słodki krem
fasolowy, który równie dobrze sprawdzi się jako deser. Można go też zapiec – wyjdzie przepyszne, zdrowe brownie. Stworzyłam go z
czerwonej fasoli z dodatkiem sporej ilości
kakao,
banana oraz
wiórków kokosowych . By jeszcze podkreślić ten smak dodałam też
mąkę kokosową oraz chlust
mleka z
kokosa . Innymi słowy, rajskie te moje poranki!Krem podałam wraz z mieszanką posiekanych
orzechów, ziarnem kakaowca oraz aromatycznymi
płatkami kokosaKonsystencja zachwyca, uwielbiam takie gęste, otulające podniebienie kremy. Myślę, że nawet jako kanapkowe smarowidło sprawdzi się świetnie!
kakaowo-
kokosowy krem z
czerwonej fasoli z
bananem podany z
orzechami, ziarnem kakaowca i
płatkami kokosowymicocoa-coconut red beans
pudding with
banana served with chopped nuts, cocoa nibs and coconut flakesSkładniki:230g ugotowanej
czerwonej fasolkiłyżka
kakaołyżka wiórek
kokosowychdojrzały
bananłyżka
mąki kokosowejłyżka
syropu daktylowegoszczypta
cynamonuok. 1/4 szklanki
mleka kokosowego (lub inne roślinne)Wszystkie składniki zmiksować ze sobą bardzo dokładnie i wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Najlepiej podać z
orzechami lub
masłem orzechowym. Koniecznie obsypać
płatkami kokosa lub podprażonymi wiórkami. Można wmieszać też kawałki
gorzkiej czekolady.A dzisiaj? … nie ma to jak wypełnić wielką michę
dyniowym puree .
Potem jada się właśnie takie śniadania:
*gotowana na
mleku kokosowym – gęsta i kremowa, a
masło orzechowe wmieszałam delikatnie do ugotowanej owsianki <3Udanego czwartku!!U mnie zapowiada się dosyć dłuuugi dzień!