Wykonanie
Któż z nas nie lubi frytek? A kto ma wyrzuty sumienia po zjedzeniu tradycyjnych ziemniaczanych, często ociekających niezdrowym tłuszczem? Ja mam, dlatego proponuję małą i zdrową zamianę, a co najważniejsze absolutnie przepyszną. Zakochałam się w frytkach z dyni i
buraczków, w topionamburze trochę mniej, ale słyszę, że wielu osobom bardzo smakuje. Frytki podaję z
sosem czosnkowym na bazie
serka śmietankowego i
jogurtu. Pycha ;-)

Na dwie porcje:200 g dyni Hokaiddo lub piżmowej2
buraczki czerwone4-5 bulw topinambura1/3 szklanki
oleju2 ząbki
czosnkuzioła prowansalskiesól,
pieprzSos
serowo -
czosnkowy1 opakowanie
serka śmietankowego Almette3 łyżki
jogurtu3-4 ząbki
czosnkusól,
pieprz
Topinambura i
buraczka obrać ze skórki i pokroić w słupki,
dynie bez obierania z skórki również pokroić w słupki.
Buraczki pieką się nieco dłużej niż pozostałe warzywa, więc słupki powinny być nieco mniejsze aby wszystkie warzywa upiekły się równomiernie.Do
oleju dodajemy zmiażdżony
czosnek,
zioła,
sól i
pieprz, polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Frytki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni do miękkości (około 20 minut).W czasie pieczenia przygotowujemy sos.
Serek wymieszać z
jogurtem, dodać zmiażdżony
czosnek,
sól,
pieprz i dokładnie wymieszać.Upieczone frytki podawać z sosem.