Wykonanie
Ziołowa focaccia to ostatnio moje ulubione
pieczywo (przepis tutaj). Cenie ją sobie ze względu na to, że można ją zrobić na zapas, przechowywać szczelnie zapakowany nawet do 3-4 dni, przed podaniem podgrzać i
mieć świeże
pieczywko.
Daje nam też szereg możliwości przyrządzenia i podania, jedną z nich jest
sadzone jajko na bogato z ulubionymi dodatkami.

Na 2 porcje:2 kawałki
ziołowej focaccii, (przepis tutaj), przygotowanej wcześniej - odgrzana np. w mikrofali smakuje jak świeża4
jajka2
pieczarki1/4 szklanki mrożonego
groszku2 plasterki
szynki lub
boczku2 kawałki
żółtego sera w plasterkach2 kawałki
suszonych pomidorów z
olejupęczek
szczypiorkusól,
pieprz1 łyżka
masłaPrzygotować foremki prostokątne do smażenia form na patelni. Jeżeli nie mamy takich, to możemy je przygotować z kartonika, którego dokładnie obwijamy folią aluminiową. Forma powinna
mieć wielkość wykrojonej focacci.
Masło roztapiamy na patelni, wkładamy formy a do każdej z nich wbijamy po dwa
jajka,
żółtka przekłuwamy, solimy i
pieprzymy, na to układamy po
suszonym pomidorze,
pieczarki pokrojone w plasterki,
szynkę i
groszek.
Jajka smażymy na bardzo wolnym ogniu, tak aby całość się ścięła.Na focacci układamy plasterki
sera i podgrzewamy w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, na to nakładamy
sadzone jajka i posypujemy
szczypiorkiem.Podajemy z ulubionym
sokiem Tymbark 100%.