ßßß
Na 2 porcje:2 kawałki ziołowej focaccii, (przepis tutaj), przygotowanej wcześniej - odgrzana np. w mikrofali smakuje jak świeża4 jajka2 pieczarki1/4 szklanki mrożonego groszku2 plasterki szynki lub boczku2 kawałki żółtego sera w plasterkach2 kawałki suszonych pomidorów z olejupęczek szczypiorkusól, pieprz1 łyżka masłaPrzygotować foremki prostokątne do smażenia form na patelni. Jeżeli nie mamy takich, to możemy je przygotować z kartonika, którego dokładnie obwijamy folią aluminiową. Forma powinna mieć wielkość wykrojonej focacci.
Masło roztapiamy na patelni, wkładamy formy a do każdej z nich wbijamy po dwa jajka, żółtka przekłuwamy, solimy i pieprzymy, na to układamy po suszonym pomidorze, pieczarki pokrojone w plasterki, szynkę i groszek. Jajka smażymy na bardzo wolnym ogniu, tak aby całość się ścięła.Na focacci układamy plasterki sera i podgrzewamy w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, na to nakładamy sadzone jajka i posypujemy szczypiorkiem.Podajemy z ulubionym sokiem Tymbark 100%.