Wykonanie
Kierując się intuicją i kubkami smakowymi udało mi się całkowicie zmodyfikować szkolny przepis na niezapomniany "wermiszel z
rodzynkami". Był to jedyny znany mi przepis na
makaron podany na słodko. Muszę przyznać, że modyfikacja i tak doskonałego już przepisu udała się znakomicie. Połączenie użytych składników takich jak
makaron,
pomarańcza,
kardamon i
serek mascarpone dały oryginalny i ciekawy smak. Myślę, że nie jedna restauracja nie powstydziłaby się takiego deseru w swej karcie menu.
Makaron w miodowej glazurze jest wyśmienity a dodany sos stawia przysłowiową kropkę nad i.

Składniki na 2 porcje:150 g
makaronu penne Omnomnom250 g
serka mascarpone200 ml
miodu eukaliptusowego (może być inny, raczej nie gryczany)2
żółtka2
pomarańcze5-6 ziarenek
kardamonu3 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżka
masła
1. Wykonanie
makaronu w glazurze
miodowo - kardamonowej:
Makaron ugotować al dente (
wody nie solimy).Nasiona
kardamonu wyjąć z łupinek i rozetrzeć na drobno.
Miód rozgrzać na patelni, dodać sok z 1
pomarańczy,
kardamon i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać
makaron, dokładnie wymieszać i podgrzewać dalej przez ok 5-8 minut, tak aby
makaron przeszedł słodkością
miodu.2. Wykonanie sosu
serowo -
pomarańczowegoPomarańcze, obrać wyfiletować i pokroić na małe cząstki,
Masło rozgrzać i roztopić na nim
brązowy cukier, dodać
pomarańcze, smażyć ok 5 minut. Dodać
serek,
żółtka, wymieszać i zagotować.Całość podawać na ciepło razem z ciepłym
makaronem, lub też można sos bardzo mocno schłodzić i podawać z gorącym
makaronem.