ßßß
Składniki na 2 porcje:150 g makaronu penne Omnomnom250 g serka mascarpone200 ml miodu eukaliptusowego (może być inny, raczej nie gryczany)2 żółtka2 pomarańcze5-6 ziarenek kardamonu3 łyżeczki brązowego cukru1 łyżka masła
1. Wykonanie makaronu w glazurze miodowo - kardamonowej:Makaron ugotować al dente (wody nie solimy).Nasiona kardamonu wyjąć z łupinek i rozetrzeć na drobno.Miód rozgrzać na patelni, dodać sok z 1 pomarańczy, kardamon i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać makaron, dokładnie wymieszać i podgrzewać dalej przez ok 5-8 minut, tak aby makaron przeszedł słodkością miodu.2. Wykonanie sosu serowo - pomarańczowegoPomarańcze, obrać wyfiletować i pokroić na małe cząstki,Masło rozgrzać i roztopić na nim brązowy cukier, dodać pomarańcze, smażyć ok 5 minut. Dodać serek, żółtka, wymieszać i zagotować.Całość podawać na ciepło razem z ciepłym makaronem, lub też można sos bardzo mocno schłodzić i podawać z gorącym makaronem.