ßßß
Cookit - przepis na Makaron z topinamburem, gruszką i gorgonzolą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Makaron z topinamburem, gruszką i gorgonzolą
Składniki
Makaron
Margaryna palma
Śmietana kremówka
Ser pleśniowy gorgonzola
Gruszka
Masło
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
Kolendra
Bazylia
Olej słonecznikowy
Słonecznik nasiona
Orzechy nerkowca
Wykonanie
Topinambur to moje ostatnio odkryte warzywo, a że w internecie przepisów jak na lekarstwo, dlatego eksperymentuje na różne sposoby tworząc takie oto dania. Topinambur ma lekko
słonecznikowy
smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy.
Na dwie porcje:200 g
makaronu
Fusilli
Malma
Sos topinamburowo -
gruszkowy
:2 korzenie topinambura3/4 szklanki
śmietany 30%
80 g
sera gorgonzola
1
gruszka
2 łyżki
masła
sól
,
pieprz
pesto
ziołowo
-
słonecznikowe
:
natka pietruszki
kilka gałązek
kolendry
i
bazylii
4-5 łyżek
oleju słonecznikowego
garść
nasion słonecznika
dodatkowo:garść
orzechów nerkowca
Topinambura obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zmiksować na gładko.
Gruszkę
pokroić w kostkę i udusić do miękkości na
maśle
, następnie dodać
ser gorgonzola
i topinambur, zalać
śmietaną
i delikatnie podgrzewać do zgęstnienia sosu.
Nasiona słonecznika
zmielić lub pokroić nożem na drobno.
Zioła
utrzeć z
olejem słonecznikowym
, dodać posiekane
ziarna słonecznika
.
Makaron
ugotować a la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i wymieszać z pesto
ziołowo
-
słonecznikowy
.Podać z sosem topinamburowo -
gruszkowym
i posypać
orzechami nerkowca
.
Źródło:
http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/03/makaron-z-topinamburem-gruszka-i.html
Przepisy powiązane
Gnocchi z gorgonzolą i gruszką
Makaron z serem gorgonzola, marynowaną gruszką i orzechami
Muszle na pomidorach faszerowane cukinią
Masło bazyliowe.
Pesto szpinakowe
Składniki powiązane (0)