ßßß
Na dwie porcje:200 g makaronu Fusilli MalmaSos topinamburowo - gruszkowy:2 korzenie topinambura3/4 szklanki śmietany 30%80 g sera gorgonzola1 gruszka2 łyżki masłasól, pieprzpesto ziołowo-słonecznikowe:natka pietruszkikilka gałązek kolendry i bazylii4-5 łyżek oleju słonecznikowegogarść nasion słonecznikadodatkowo:garść orzechów nerkowcaTopinambura obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zmiksować na gładko.Gruszkę pokroić w kostkę i udusić do miękkości na maśle, następnie dodać ser gorgonzola i topinambur, zalać śmietaną i delikatnie podgrzewać do zgęstnienia sosu.Nasiona słonecznika zmielić lub pokroić nożem na drobno.Zioła utrzeć z olejem słonecznikowym, dodać posiekane ziarna słonecznika.Makaron ugotować a la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i wymieszać z pesto ziołowo - słonecznikowy.Podać z sosem topinamburowo - gruszkowym i posypać orzechami nerkowca.