Wykonanie
Sery to świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Przygotowanie deski
serów nie wymaga ani dużego nakładu pracy, ani nie pochłonie zbyt wiele czasu. Wybór
serów w różnych przedziałach cenowych jest ogromny, więc możną ją przygotować zgodnie z zasobnością naszego portfela.Do tego kilka
pomidorów,
orzechów włoskich, słoiczek
oliwek,
winogrona i uczta serowa gotowa :)Deskę
serów serwujemy ze świeżą
bagietką, pamiętając aby
sery wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed podaniem.Na jedną osobę przeznaczamy po 30 - 50 gramów każdego gatunku
sera. Jeśli jakimś cudem po wizycie gości pozostanie Wam
ser warto zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. My pokrojony już
ser przechowujemy w pojemnikach Cheesmart Tupperware, dzięki
czemu kawałki
sera nie obsychają, mają zapewniony dopływ powietrza i odpowiedni poziom wilgotności.Dobierając
sery możemy zdecydować się na różnorodność, wówczas serwowane przez nas
sery powinny reprezentować możliwe szerokie spectrum smaków. Możemy także skomponować tematyczną deskę
serów przyjmując np. kryterium geograficzne (np. serwujemy tylko
sery francuskie, albo tylko
sery polskie) lub produkcyjne (np. tylko
sery wędzone czy tylko
sery kozie).W przypadku
serów o bardzo intensywnym zapachu np.
serów z przerostem zielonej lub niebieskiej pleśni najbezpieczniej podawać je na osobnej desce . Podobnie w przypadku ich przechowywania Cheesmart Tupperware, to jedyny ze znanych mi pojemników, który pozwala mi uniknąć rozprzestrzeniania się aromatu
serów pleśniowych w całej lodówce.Najtrudniejszym chyba zadaniem jest właściwy dobór
wina. Do
serów łagodnych, miękkich,
twarogowych i z porostem białej pleśni najlepiej pasują
wina białe z lekką
owocową nutą,
wina różowe oraz
wina musujące i
szampan.Z
serami z przerostem pleśni niebieskiej dobrze współgrają
wina deserowe, a z
fetą np. Beaujolais.Składniki - na desce
serów powinniśmy uwzględnić od 3 do 6 gatunków
sera. W poniższym zestawieniu zdecydowaliśmy się na różnorodność i jest to moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie, jeśli nie zamierzamy całkowicie opróżnić naszego portfela i zarazem sprostać oczekiwaniom
smakowym gości :)
sery twarde (np.
cheddar), półtwarde (np. mimolette) i miękkie (np. romadur lub Limburger)
sery pleśniowe typu
camembertsery twarogowy (np. w formie rolady lub kuleczek labnehu)