ßßß Cookit - przepis na Grahamki zapiekane z dżemem i dodatkami

Grahamki zapiekane z dżemem i dodatkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne niedzielne śniadanko – bułeczka grahamka z dżemem aroniowym, kurczakiem pieczonym, serem mozzarella, serem pleśniowym i odrobiną pietruszki. Chyba nie można sobie wymarzyć lepszego śniadania – chrupiąca bułeczka i to w dodatku ta zdrowsza – grahamka, zaś w środku delikatne mięsko, rozpuszczony serek, aromat sera pleśniowego a do tego słodki akcent dżemu z aronii. Już nawet jak o tym piszę dostaję ślinotoku
Składniki:
buka grahamka – 4 szt,
pieczone udko z kurczaka – 1 szt,
dżem z aronii Łowicz – 8 łyżeczek,
ser mozzarella – 150 gr,
ser pleśniowy Blue Lazur – 50 g,
pietruszka natka – 4 gałązki.
Przygotowanie:
Bułeczki przekroić tak, aby z każdej odciąć 1/3. Większą część bułki wydrążyć i włożyć do środka plasterek mozzarelli. Na mozzarelli i rozsmarować kopiastą łyżeczke dżemu z aronii. Mięso (u mnie pieczona nóżka z kurczaka, która została z poprzedniego dnia) obrać z kości, drobno posiekać a następnie rozłożyć na dżemie. Warstwę mięsa przykryć pokrojonym drobno serem z niebieską pleśnią Blue Lazur i posypać kilkoma posiekanymi listkami pietruszki. Całość przykryć mniejszą częścią bułki. Na każdej grahamce położyć z wierzchu plasterek mozzarelli. Zapiekać w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Na gorące bułeczki nakładać z wierzchu kolejną łyżeczkę dżemu i dekorować pietruszką. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/10/grahamki-zapiekane-z-dzemem-i-dodatkami