ßßß
Masa – składniki:-wiórki kokosowe – 25 dkg,cukier – 1 szklanka (można mniej),śmietana 36 % – ½ l.Ciasto składniki:śmietana 36% – 3/4 szklanki,cukier – 1 szklankamasło- 100 g,kakao – 6 łyżek,mąka pszenna – 2 szklanki,proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,jajka – 5 szt,szczypta soli,masło i bułka tarta do formy.Dodatkowo:duszone jabłka – 5-6 łyżek,sok jabłkowy – 1/2 szklanki,polewa czekoladowa – 1 opakowanie,kolorowe cukierki.Przygotowanie:Wiórki kokosowe zalać śmietaną, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Śmietanka sama odparuje i masa sama zrobi się gęsta. Gotową masę schłodzić.W rondlu roztopić masło, dosypać cukier oraz kakao. Dolać śmietankę i gotować razem ok. 7-10 minut. Przestudzić. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Jajka rozdzielić – żółtka dodać do ciasta a z białek z dodatkiem odrobiny soli ubić sztywną pianę. Mąkę wsypać do masy kakaowej – dokładnie wymieszać a na samym końcu dodać pianę. Mieszać z ciastem ręcznie. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić a następnie przekroić na połowę. Ponczować sokiem jabłkowym. Dolną warstwę posmarować duszonymi jabłkami, na jabłkach rozprowadzić masę kokosową i całość przykryć drugą połową ciasta. Górny placek przyciąć z wierzchu, żeby był równy – uzyskane kawałeczki ciasta pokruszyć i zachować do dekoracji. Polać ciasto polewą czekoladową, posypać okruszkami ciasta i udekorować kolorowymi cukierkami. Polecam