Wykonanie
Sprawdziłam dziś prognozę pogody na necie…. Najpierw w jednym serwisie informacyjny,
potem w drugim,
potem na jakichś stronach meteorologicznych i już wiem dziś będzie:ciepło i zarazem chłodno,pochmurnie ale z przejaśnieniami, gdzieniegdzie słońce,biometr korzystny ale nie dla wszystkich… jakbym była u wróżki:Poznasz bliżej wysokiego bruneta, ale ni będzie bardzo wysoki, w
sumie to już go znasz, ale będziesz miała możliwość poznać go lepiej… pojedziesz w długą podróż, ale nie będzie kosztowna…A
potem jedziesz autobusem do pracy, jest wypadek, dojazd się przedłuża… szef brunet się piekli i straszy cię zwolnieniem… no i poznałaś go lepiej… wiesz już jak wygląda, gdy się wkurzy:)Może lepiej bazować na
wiedzy ludowej i starych przysłowiach?Gdzieś czytałam, że:Gdy wrzesień z pogodą zaczyna, zwykle przez miesiąc pogoda się trzyma.To się sprawdziło!A jeśli chodzi o prognozę długoterminową, też już wiem co mnie czeka :Jeśli wrzesień będzie suchy, październik nie oszczędzi nam pluchy.To właśnie się sprawdza!A co do zimy:Gdy wrzesień bez deszczów będzie, w zimie wiatrów pełno wszędzie.To się zobaczy?No i mam już własną pogodę długoterminową.Dziś ciasto na pochmurny dzień – z moją ulubioną masą
kokosową.Dlaczego ulubiona? Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu, chyba prostszej nie ma?

Masa – składniki:-
wiórki kokosowe – 25 dkg,
cukier – 1 szklanka (można mniej),
śmietana 36 % – ½ l.Ciasto składniki:
śmietana 36% – 3/4 szklanki,
cukier – 1 szklanka
masło- 100 g,
kakao – 6 łyżek,
mąka pszenna – 2 szklanki,
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
jajka – 5 szt,szczypta
soli,
masło i
bułka tarta do formy.Dodatkowo:duszone
jabłka – 5-6 łyżek,
sok jabłkowy – 1/2 szklanki,
polewa czekoladowa – 1 opakowanie,kolorowe
cukierki.Przygotowanie:
Wiórki kokosowe zalać
śmietaną, dodać
cukier i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Śmietanka sama odparuje i masa sama
zrobi się gęsta. Gotową masę schłodzić.W rondlu roztopić
masło, dosypać
cukier oraz
kakao. Dolać
śmietankę i gotować razem ok. 7-10 minut. Przestudzić.
Proszek do pieczenia wymieszać z
mąką.
Jajka rozdzielić –
żółtka dodać do ciasta a z
białek z dodatkiem odrobiny
soli ubić sztywną pianę.
Mąkę wsypać do masy
kakaowej – dokładnie wymieszać a na samym końcu dodać pianę. Mieszać z
ciastem ręcznie. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą tortownicy.Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić a następnie przekroić na połowę. Ponczować
sokiem jabłkowym. Dolną warstwę posmarować duszonymi
jabłkami, na jabłkach rozprowadzić masę
kokosową i całość przykryć drugą połową ciasta. Górny placek przyciąć z wierzchu, żeby był równy – uzyskane kawałeczki ciasta pokruszyć i zachować do dekoracji. Polać ciasto
polewą czekoladową, posypać okruszkami ciasta i udekorować kolorowymi
cukierkami. Polecam