ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z kokosową masą

Ciasto czekoladowe z kokosową masą

nazwa

Wykonanie

Sprawdziłam dziś prognozę pogody na necie…. Najpierw w jednym serwisie informacyjny, potem w drugim, potem na jakichś stronach meteorologicznych i już wiem dziś będzie:
ciepło i zarazem chłodno,
pochmurnie ale z przejaśnieniami, gdzieniegdzie słońce,
biometr korzystny ale nie dla wszystkich
… jakbym była u wróżki:
Poznasz bliżej wysokiego bruneta, ale ni będzie bardzo wysoki, w sumie to już go znasz, ale będziesz miała możliwość poznać go lepiej… pojedziesz w długą podróż, ale nie będzie kosztowna…
A potem jedziesz autobusem do pracy, jest wypadek, dojazd się przedłuża… szef brunet się piekli i straszy cię zwolnieniem… no i poznałaś go lepiej… wiesz już jak wygląda, gdy się wkurzy:)
Może lepiej bazować na wiedzy ludowej i starych przysłowiach?
Gdzieś czytałam, że:
Gdy wrzesień z pogodą zaczyna, zwykle przez miesiąc pogoda się trzyma.
To się sprawdziło!
A jeśli chodzi o prognozę długoterminową, też już wiem co mnie czeka :
Jeśli wrzesień będzie suchy, październik nie oszczędzi nam pluchy.
To właśnie się sprawdza!
A co do zimy:
Gdy wrzesień bez deszczów będzie, w zimie wiatrów pełno wszędzie.
To się zobaczy?
No i mam już własną pogodę długoterminową.
Dziś ciasto na pochmurny dzień – z moją ulubioną masą kokosową.
Dlaczego ulubiona? Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu, chyba prostszej nie ma?
Masa – składniki:
-wiórki kokosowe – 25 dkg,
cukier – 1 szklanka (można mniej),
śmietana 36 % – ½ l.
Ciasto składniki:
śmietana 36% – 3/4 szklanki,
cukier – 1 szklanka
masło- 100 g,
kakao – 6 łyżek,
mąka pszenna – 2 szklanki,
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
jajka – 5 szt,
szczypta soli,
masło i bułka tarta do formy.
Dodatkowo:
duszone jabłka – 5-6 łyżek,
sok jabłkowy – 1/2 szklanki,
polewa czekoladowa – 1 opakowanie,
kolorowe cukierki.
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe zalać śmietaną, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Śmietanka sama odparuje i masa sama zrobi się gęsta. Gotową masę schłodzić.
W rondlu roztopić masło, dosypać cukier oraz kakao. Dolać śmietankę i gotować razem ok. 7-10 minut. Przestudzić. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Jajka rozdzielić – żółtka dodać do ciasta a z białek z dodatkiem odrobiny soli ubić sztywną pianę. Mąkę wsypać do masy kakaowej – dokładnie wymieszać a na samym końcu dodać pianę. Mieszać z ciastem ręcznie. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić a następnie przekroić na połowę. Ponczować sokiem jabłkowym. Dolną warstwę posmarować duszonymi jabłkami, na jabłkach rozprowadzić masę kokosową i całość przykryć drugą połową ciasta. Górny placek przyciąć z wierzchu, żeby był równy – uzyskane kawałeczki ciasta pokruszyć i zachować do dekoracji. Polać ciasto polewą czekoladową, posypać okruszkami ciasta i udekorować kolorowymi cukierkami. Polecam
Źródło:http://galantyna.pl/2014/10/czekoladowe-ciasto-z-masa-kokosowa