ßßß Cookit - przepis na Łazanki z mięsem

Łazanki z mięsem

nazwa

Wykonanie

Dziś bez specjalnych szaleństw – tradycyjnie łazanki. Tym razem z wołowiną z rosołu, pieczarkami no i oczywiście młodą kapustką. Wersja na bogato – mięsa więcej niż makaronu
Składniki:
makaron łazanki – 50 dkg,
wołowina z rosołu (antrykot) – 80 dkg,
kapusta młoda – 1/3 główki,
cebula – 2 szt,
pieczarki – 20 dkg,
olej do smażenia – 3 łyżki,
listek bobkowy – 1 szt,
ziele angielskie – 3 szt,
sól do smaku, pieprz świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie:
Pieczarki umyć i obrać. Cebulę obrać z łusek i posiekać. Pieczarki pokrojone w plasterki przesmażyć razem z cebulą. Kapustę umyć i pokroić w duże kawałki. Ugotować w wodzie z dodatkiem listka bobkowego i ziela angielskiego.
Zmielić mięso korzystając z sitka o dużych oczkach (u mnie średnica oczka 7 mm). Odcedzić kapustę potem odcisnąć a następnie również zmielić. Wymieszać razem mięso, kapustę oraz usmażone z cebulą pieczarki. Posolić i doprawić pieprzem.
Makaron łazanki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać przygotowane mięso z makaronem i doprawić do smaku. Podawać udekorowane natką pietruszki.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/07/lazanki-z-miesem