Wykonanie
Dziś bez specjalnych szaleństw – tradycyjnie łazanki. Tym razem z
wołowiną z rosołu,
pieczarkami no i oczywiście
młodą kapustką. Wersja na bogato –
mięsa więcej niż
makaronu
Składniki:
makaron łazanki – 50 dkg,
wołowina z rosołu (
antrykot) – 80 dkg,
kapusta młoda – 1/3 główki,
cebula – 2 szt,
pieczarki – 20 dkg,
olej do smażenia – 3 łyżki,listek
bobkowy – 1 szt,
ziele angielskie – 3 szt,
sól do smaku,
pieprz świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:
Pieczarki umyć i obrać.
Cebulę obrać z łusek i posiekać.
Pieczarki pokrojone w plasterki przesmażyć razem z
cebulą.
Kapustę umyć i pokroić w duże kawałki. Ugotować w wodzie z dodatkiem listka
bobkowego i
ziela angielskiego.Zmielić
mięso korzystając z sitka o dużych oczkach (u mnie średnica oczka 7 mm). Odcedzić
kapustę potem odcisnąć a następnie również zmielić. Wymieszać razem
mięso,
kapustę oraz usmażone z
cebulą pieczarki. Posolić i doprawić
pieprzem.
Makaron łazanki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać przygotowane
mięso z
makaronem i doprawić do smaku. Podawać udekorowane
natką pietruszki.