ßßß Cookit - przepis na pesto pomidorowo-oliwkowo-bazyliowe

pesto pomidorowo-oliwkowo-bazyliowe

nazwa

Wykonanie

SUSZONE POMIDORY (suche/ w oliwie) (ok 8 szt)
CZARNE OLIWKI bez pestek (ok 150g)
ŚWIEŻA BAZYLIA (pęczek)
CZOSNEK (2 małe ząbki)
ORZECHY ZIEMNE (garść)
OLIWA Z OLIWEK extra vergine (ok 50ml)
SER PARMEZAN, starty (opcjonalnie – ok 50g)
SÓL PIEPRZ
inaczej?
– zamiast parmezanu- ser kozi
– zamiast bazylii- garść rukoli
– zamiast orzechów ziemnych- nerkowce / blanszowane migdały
Pomidory kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy oliwki, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki i ser. Zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy. Gotowe!
.
Źródło:http://thefoodtime.com/141-pesto-pomidorowo-oliwkowo-bazyliowe-z-parmezanem