Wykonanie
Nawet nie wiem jak powinnam zacząć. Z ogromną rezerwą podchodziłam do tego przepisu Jamiego Olivera. Lubię
bób i
ricottę, ale
miętę tylko w mohito. Połączenie smaków kusiło mnie, ale na wszelki wypadek zrobiłam najpierw porcję testową. Oczywiście skończyło się dorabianiem, bo ravioli jest rewelacyjne. Polecam .ps. lepszego zdjęcia nie mam, bo na szybcika robione, ale obiecuję aktualizację na dniach:)
SKŁADNIKI:
bób 1/2 kg
serek ricotta 150 g
sól pieprz do smakuświeża
mięta kilka gałązekciasto :
jajka 2 sztsemolina 200 gPRZYGOTOWANIE:Przygotować ciasto
makaronowe. Na stolnicę lub blat wysypać
mąkę, dodać
jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Jeżeli
jajka są duże a ciasto zbyt klejące, można dodać jeszcze
mąki. Ciasto dobrze, cienko rozwałkować.
Bób zblanszować w nieosolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Następnie obrać , 3/4 przełożyć do miski wraz z
serkiem ricotta oraz drobno posiekanymi listkami
mięty. Wymieszać widelcem, lekko ugniatając. Można zblendować, wtedy farsz będzie jednolity. Farsz doprawić
solą i
pieprzem według uznania. Pas rozwałkowanego ciasta ułożyć na wysypanym
mąką blacie. Układać małe „kupki” farszu – u mnie wielkości małej łyżeczki. Przykryć drugim płatem
makaronu, lekko docisnąć pomiędzy farszem i radełkiem wykroić kształt kwadratu. Gotować w osolonej
wodzi. Pozostały
bób zblendować, dodać
sól i
pieprz. Podawać na nim ravioli. Smacznego