ßßß Cookit - przepis na Mandarynkowe kruche ciasteczka

Mandarynkowe kruche ciasteczka

nazwa

Wykonanie

W życiu tyle nie upiekłam ciasteczek co w zeszłym tygodniu. W domu czaiła się bakteria więc siedziałyśmy z córą w domu. Powoli dostawałyśmy na głowę i coś musiałyśmy wymyślić. Zosia jest na etapie „ja siama” wszystko siama, nic nie pomagać :) W kuchni też siama obiady chce robić. Na blogu Z miłości do słodkości znalazłyśmy wiele ciekawych przepisów na ciasteczka, które Zosia może ozdabiać i malować. Jest zachwycona, ale produkcja jest tak duża, że nie nadążamy ich zjadać. Ciasteczka są przepyszne, z lekką nutką mandarynki, nie za słodkie. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane. Polecam robić je z dzieciakami – świetna zabawa.
SKŁADNIKI:
175g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
125g masła lub margaryny,
60g cukru pudru,
żółtko,
1/2 laski wanilii,
skórka otarta z 2 mandarynek.
do zdobienia:
czekolada
cukier puder 200 g
białko 1 szt
ewentualnie barwniki
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiać mąkę, dodać pół łyżeczki soli morskiej, posiekaną margarynę – ale lepiej dodac masło, cukier puder, żółtko. Z laski wanilii wyciągnąć nasionka. Mandarynki sparzyć i otrzeć ze skórki. Dodać do pozostałych składników. Energicznie wyrobić ciasto. Ja używam robota kuchennego. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godzinki do lodówki. W tym czasie przygotować lukier królewski.
Do misy przełożyć białko oraz sok z połowy mandarynki. Lekko ubić, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier puder. Ubijać aż lukier będzie bardzo gęsty, pod koniec można dodać barwniki spożywcze.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Wycinać dowolne kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec 8 minut w temp 170 stopni. Przestudzić na kratce po czym można zdobić lukrem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i delikatnie zdobić pomalowane ciasteczka.
Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2014/01/24/mandarynkowe-kruche-ciasteczka