ßßß
SKŁADNIKI:175g mąki pszennej,1/2 łyżeczki soli morskiej,125g masła lub margaryny,60g cukru pudru,żółtko,1/2 laski wanilii,skórka otarta z 2 mandarynek.do zdobienia:czekoladacukier puder 200 gbiałko 1 sztewentualnie barwnikiPRZYGOTOWANIE:Do miski przesiać mąkę, dodać pół łyżeczki soli morskiej, posiekaną margarynę – ale lepiej dodac masło, cukier puder, żółtko. Z laski wanilii wyciągnąć nasionka. Mandarynki sparzyć i otrzeć ze skórki. Dodać do pozostałych składników. Energicznie wyrobić ciasto. Ja używam robota kuchennego. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godzinki do lodówki. W tym czasie przygotować lukier królewski.Do misy przełożyć białko oraz sok z połowy mandarynki. Lekko ubić, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier puder. Ubijać aż lukier będzie bardzo gęsty, pod koniec można dodać barwniki spożywcze.Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Wycinać dowolne kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec 8 minut w temp 170 stopni. Przestudzić na kratce po czym można zdobić lukrem.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i delikatnie zdobić pomalowane ciasteczka.Smacznego:)