ßßß
0,5 kostki margaryny lub masła1 szklanka wody25 dag mąki pszennej0,5 kg cukru pudruWodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Bardzo ważne jest, aby cukier puder dodawać do zimnej masy, ponieważ dodany nawet do lekko ciepłej - rozpuści się, a nasza masa się rozpłynie. Jeśli czujemy, że masa jest klejąca, możemy dodawać cukier puder lub nawet mąkę (oba sposoby wypróbowane) aż do uzyskania interesującej nas konsystencji.Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.Z każdym kolejnym razem szczegóły robi się lepiej.Pierwszy tort tego typu to tort piracki dla mojego synka Krzysia, jeszcze na starym blogu
Następny był tort na moje 30-te urodziny
Tort Hot Wheels na 3 urodziny mojego synka Wojtusia
Tort na 10 urodziny córki mojej koleżanki
Tort Angry Birds na 5 urodziny mojego synka Krzysia