ßßß
Składniki na ciasto:- 1/4l wody (1 szklanka),- 125g margaryny,- 5-6 jaj (w zależności od wielkości),- 1 szkl. mąki pszennej (150g).Skłaniki na krem:- krem karpatka (Delecta 250g)- 500ml mleka,- 200g masła.Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i chwilę gotować, rozcierając dokładnie masę. Odstawić do ostygnięcia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno jaja i miksować około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nakładać łyżką tworząc owalne kształty, na wcześniej wsymarowaną tłuszczem i posypanej mąką blaszce. Pieczemy ok. 20-25 minut, w temperaturze ok. 180°C, o uzyskania złotego koloru. Upieczone i wystudzone ciastka przełożyć przygotowanym kremem, można posypać cukrem pudrem.Przygotowywać krem z przepisu na opakowaniu, tj. z 500ml mleka odlać 1 szklankę. Rozprowadzić w niej zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotowaać. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotować, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po dokłanym wystudzeniu zmiksować masę z miękkim tłuszczem.
Smacznego, Kasia : )