ßßß Cookit - przepis na Węgierski gulasz wołowy

Węgierski gulasz wołowy

nazwa

Wykonanie

Gulasz to jedno z najpopularniejszych dań na blogu i jedno z tych , które bardzo często gości w moim menu. Można do niego dodać co tylko mamy, u mnie obowiązkowo papryki kolorowe. ziemniaki nie cieszą się u mnie ogromną popularnością dlatego często podaję z makaronem lub białym ryżem. Idealna rozgrzewająca potrawa, świetna na rodzinne spotkania jak i na codzienny obiad. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
mięso wołowe gulaszowe 3/4 kg
sól pieprz 1 szczypta
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
olej do smażenia
papryka kolorowa 3 szt
kukurydza 3 łyżki
pieprz cayenne 1 szczypta
pieczarki ok 10 szt
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wołowe opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i dobrze podsmażyć mięso, pod koniec posypać szczyptą soli i pieprzu oraz papryką mieloną słodką. Podlać gorącą wodą (tak aby przykryło mięso), dodać paprykę mieloną słodką, pieprz cayenne i dusić ok 60 minut lub do miękkości mięsa. Papryki kolorowe oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę, dodać do mięsa wraz z kukurydzą , wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki, pokroić w ćwiartki i podsmażyć na łyżce masła. Dodać do pozostałych składników na kilka minut przed zakończeniem duszenia. Podałam z ryżem. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/12/24/wegierski-gulasz-wolowy