Wykonanie
Domowe
wędliny stają się mocno popularne w okresie świątecznym, dlatego przypominam o tej :) Kolejna alternatywa dla kupnej
wędliny. Niestety Jakub zjadł prawie całą bez
chleba, ale za to z wielkim uśmiechem co chwilę powtarzając , że była pyszna :) Z reguły nie używam tak dużej ilości
majeranku, ale w tym przepisie jest on niezbędny.
Wędlina wyszła naprawdę dobra, szkoda , że tak mało. Polecam: )

SKŁADNIKI:podudzie z
indyka ok 1.2 kg
majeranek 1 łyżka
liść laurowy 3 szt
ziele angielski 2 szt
pietruszka suszona 1/2 łyżeczki
czosnek suszony 1 łyżeczka
kminek 1/2 łyżeczki
mieszanka warzyw suszonych 2 łyżki
pieprz 1/2 łyżeczki
sól morska 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i osuszyć. Można usunąć kość- ja tego nie zrobiłam.
Mięso włożyć w siatkę wędliniarską ( oczywiście jeśli ktoś ma) . Przełożyć do żaroodpornego naczynia . Posypać wszystkim
przyprawami. Polać dwoma łyżkami
oleju i natrzeć
mięso. Dodać pokruszone
liście laurowe,
ziele angielskie i
suszone warzywa. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 4 h. Oczywiście czym dłużej tym lepiej. Po tym czasie
mięso pec 75 minut w temp 180 stopni. Przed pokrojeniem poczekać aby
mięso odpoczęło. Smacznego:)