Kolejna alternatywa dla kupnej wędliny. Niestety Jakub zjadł prawie całą bez chleba, ale za to z wielkim uśmiechem co chwilę powtarzając , że była pyszna :) Z reguły nie używam tak dużej ilości majeranku, ale w tym przepisie jest on niezbędny. Wędlina wyszła naprawdę dobra, szkoda , że tak mało. Polecam: )SKŁADNIKI:podudzie z indyka ok 1.2 kgmajeranek 1 łyżkaliść laurowy 3 sztziele angielski 2 sztpietruszka suszona 1/2 łyżeczkiczosnek suszony 1 łyżeczkakminek 1/2 łyżeczkimieszanka warzyw suszonych 2 łyżkipieprz 1/2 łyżeczkisól morska 1/2 łyżeczkiolej 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Mięso umyć i osuszyć. Można usunąć kość- ja tego nie zrobiłam. Mięso włożyć w siatkę wędliniarską ( oczywiście jeśli ktoś ma) . Przełożyć do żaroodpornego naczynia . Posypać wszystkim przyprawami. Polać dwoma łyżkami oleju i natrzeć mięso. Dodać pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i suszone warzywa. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 4 h. Oczywiście czym dłużej tym lepiej. Po tym czasie mięso pec 75 minut w temp 180 stopni. Przed pokrojeniem poczekać aby mięso odpoczęło. Smacznego:)