ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie figowym

Schab w sosie figowym

nazwa

Wykonanie

U mnie jak zwykle kombinacje kulinarne,ale warto było.Połączenie słodkich fig z duszonym schabem...... mniam niebo w gębie ;-) Nie każdy lubi łączyć słodkie z mięsem a ja powiem,że czasem nawet trzeba. ;-)
składniki:
-schab bez kości około 60dkg
-figi suszone 1 opakowanie
-martini czerwone około 100ml
-czosnek 2 ząbki
-sól morska
-sól prowansalska
-pieprz czarny
-pieprz ziołowy
-kminek
-ziele angielskie 3szt
-liść laurowy 3szt
-olej do smażenia
sposób wykonania:
Robimy kilka nacięć od góry w mięsie i wkładamy w nie pokrojony w plasterki czosnek.Doprawiamy pieprzem ziołowym,kminkiem i solą prowansalską.Odstawiamy mięso na minimum godzinę do lodówki.Rozgrzewamy nie dużą ilość oleju w garnku i smażymy schab z obu stron,aż będzie zrumieniony,następnie podlewamy martini i czekamy,aż odparuje alkohol.Podlewamy wodą,wrzucamy pokrojone na połówki figi,ziele i liść laurowy.Dusimy pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie.Gotowe mięso wyciągamy na talerz,wyciągamy ziele i liść laurowy,następnie wszystko miksujemy blenderem.Doprawiamy sola morską i pieprzem.Przecieramy przez sitko wkładamy mięso i podgrzewamy.Podajemy na gorąco z ziemniakami lub kluskami śląskimi Smacznego
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/06/schab-w-sosie-figowym.html