Wykonanie

U mnie jak zwykle kombinacje kulinarne,ale warto było.Połączenie słodkich fig z duszonym
schabem...... mniam niebo w gębie ;-) Nie każdy lubi łączyć słodkie z
mięsem a ja
powiem,że czasem nawet trzeba. ;-)składniki:-
schab bez kości około 60dkg-
figi suszone 1 opakowanie-martini czerwone około 100ml-
czosnek 2 ząbki-
sól morska-
sól prowansalska-
pieprz czarny-
pieprz ziołowy-
kminek-
ziele angielskie 3szt-
liść laurowy 3szt-
olej do smażenia

sposób wykonania:Robimy kilka nacięć od góry w
mięsie i wkładamy w nie pokrojony w plasterki
czosnek.Doprawiamy
pieprzem ziołowym,
kminkiem i
solą prowansalską.Odstawiamy
mięso na minimum godzinę do lodówki.Rozgrzewamy nie dużą ilość
oleju w garnku i smażymy
schab z obu stron,aż będzie zrumieniony,następnie podlewamy martini i czekamy,aż odparuje
alkohol.Podlewamy
wodą,wrzucamy pokrojone na połówki
figi,ziele i
liść laurowy.Dusimy pod przykryciem,aż
mięso będzie miękkie.Gotowe
mięso wyciągamy na talerz,wyciągamy ziele i
liść laurowy,następnie wszystko miksujemy blenderem.Doprawiamy
sola morską i
pieprzem.Przecieramy przez sitko wkładamy
mięso i podgrzewamy.Podajemy na gorąco z
ziemniakami lub kluskami śląskimi Smacznego