Wykonanie
Nie wiem co by tu napisać o tym daniu. To tak uniwersalne danie, że chyba każdemu zasmakuje. No, ciut gorzej może być z tym
szpinakiem. Pamiętam , że sama jako dziecko z obrzydzeniem patrzyłam na zieloną papkę – mimo , że nie próbowałam:) Moja córa zje każdą porcję
szpinaku ale ona je wszystko , nawet
wątróbkę:) Tak więc polecam!

SKŁADNIKI:
mięso mielone z
indyka 450 g
przecier pomidorowy 2 łyżki
zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
bazylia suszona 1/2 łyżeczki
sól pieprz 1/2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
pomidory krojone w puszcze 1 szt
szpinak mrożony 400 g
czosnek 2 ząbki
sól pieprz 1 szczypta
mascarpone 2 łyżki
makaron do lasagne
sos beszamelowy – kupiłam gotowy 400 ml
ser żółty w plastrach ok 12 plastrówPRZYGOTOWANIE:Z podanych składników ułożyłam 4 warstwy w foremce 20 x 30 cm. Do głębszej patelni przełożyć
przecier pomidorowy, lekko podgrzać, dodać
mięso. Razem dokładnie wymieszać i podsmażać. Dodać
zioła prowansalskie,
bazylię,
sól ,
pieprz oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki
czosnku. Ponownie wymieszać, dodać krojone
pomidory z puszki i dusić ok 10 minut.
Szpinak przełożyć do rondla i rozmrażać na małym ogniu. Następnie dodać
czosnek ,
przyprawy oraz 2 czubate łyżki
mascarpone. ( można dodać więcej – ja miałam tylko tyle:)) Na nie żaroodpornego naczynia ułożyć
makaron , polać
sosem beszamelowym, wyłożyć 1/3
mięsa i przykryć
serem. Kolejna warstwa jest taka sama. W warstwie 3
mięso zastąpić
szpinakiem. Ostatnią czwartą warstwą jest
mięso przykryte
serem. Całą foremkę przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp 180 stopni. Następnie odkryć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Podałam z
pieczywem czosnkowym i
sałatą. Smacznego:)