ßßß Cookit - przepis na Lasagne z mascarpone

Lasagne z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Nie wiem co by tu napisać o tym daniu. To tak uniwersalne danie, że chyba każdemu zasmakuje. No, ciut gorzej może być z tym szpinakiem. Pamiętam , że sama jako dziecko z obrzydzeniem patrzyłam na zieloną papkę – mimo , że nie próbowałam:) Moja córa zje każdą porcję szpinaku ale ona je wszystko , nawet wątróbkę:) Tak więc polecam!
SKŁADNIKI:
mięso mielone z indyka 450 g
przecier pomidorowy 2 łyżki
zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
bazylia suszona 1/2 łyżeczki
sól pieprz 1/2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
pomidory krojone w puszcze 1 szt
szpinak mrożony 400 g
czosnek 2 ząbki
sól pieprz 1 szczypta
mascarpone 2 łyżki
makaron do lasagne
sos beszamelowy – kupiłam gotowy 400 ml
ser żółty w plastrach ok 12 plastrów
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników ułożyłam 4 warstwy w foremce 20 x 30 cm. Do głębszej patelni przełożyć przecier pomidorowy, lekko podgrzać, dodać mięso. Razem dokładnie wymieszać i podsmażać. Dodać zioła prowansalskie, bazylię, sól , pieprz oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Ponownie wymieszać, dodać krojone pomidory z puszki i dusić ok 10 minut. Szpinak przełożyć do rondla i rozmrażać na małym ogniu. Następnie dodać czosnek , przyprawy oraz 2 czubate łyżki mascarpone. ( można dodać więcej – ja miałam tylko tyle:)) Na nie żaroodpornego naczynia ułożyć makaron , polać sosem beszamelowym, wyłożyć 1/3 mięsa i przykryć serem. Kolejna warstwa jest taka sama. W warstwie 3 mięso zastąpić szpinakiem. Ostatnią czwartą warstwą jest mięso przykryte serem. Całą foremkę przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp 180 stopni. Następnie odkryć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Podałam z pieczywem czosnkowym i sałatą. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/09/30/lasagne-z-mascarpone