ßßß Cookit - przepis na Kiszone pomidorki

Kiszone pomidorki

nazwa

Wykonanie

Totalna nowość jak dla mnie. Przepis widziałam już na kilku blogach, ale sama myśl , że słodki pomidorek koktajlowy ma mieć kwaśny smak, jakoś mnie zniechęcała. Aż do czasu, gdy za funciaka kupiłam całą ich torbę i coś musiałam z nimi zrobić. Kisiłam tydzień. Wczoraj na babskim wieczorze otworzyłam. Zapach jak kiszone ogórki, w smaku hmm… dość dziwne :) Niby pomidory , ale jak ogórki. Miękkie w środku, ale skórka twarda, że nie można jej pogryźć. Nie wiem co mam z nimi zrobić, do sałatki a może zupę lub przecier? Robiliście już kiszone pomidorki?
SKŁADNIKI:
pomidory koktajlowe 1 kg
czosnek 2 ząbki
chrzan i mały kawałek
koper ogrodowy 1 łodyga
liść laurowy 2 szt
estragon suszony 1/2 łyżeczki
gorczyca biała 1/4 łyżeczki
sól jodowana 1/2 łyżeczki
woda 1 l
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników wyszły mi 2 duże słoiki pomidorków. Pomidory oczyścić, opłukać i odstawić na blok. Zagotować wodę, dodać koper ogrodowy, pokruszony liść laurowy, estragon, gorczycę białą i sól. Zagotować. DO wyparzonych słoików nakładać pomidory. W szczeliny poupychać posiekany w plasterki czosnek oraz chrzan. Przygotowaną zalewę przelać na pomidory ( oczywiście z całymi przyprawami). Zamknąć szczelnie słoik, przechowywać w ciemnym miejscu najlepsza temp ok 10 stopni. Swoje pomidorki otworzyłam po tygodniu i już były ukiszone. Polecam
Źródło:http://potravel.pl/2013/08/30/kiszone-pomidorki