Ogórki kiszone w piwnicy muszą być! A że zostałam ostatnio nimi hojnie obdarowana, to postanowiłam sporo zakisić.Składniki:Na każdy słoik należy przygotować:ogórki gruntowe2 ząbki czosnkukawałek oczyszczonego korzenia chrzanułodyga kopru ogrodowegokilka ziaren ziela angielskiegoliść laurowy(można też dodać 1-2 umyte listki wiśni)Zalewa (proporcje):1 litr wody + 1 łyżka soli (kamiennej)Sposób przygotowania:1. Gotujemy wodę i dodajemy sól. Odstawiamy do wystudzenia.2. Myjemy ogórki, odcinamy końce. Do słoika wkładamy obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, korzeń chrzanu i ciasno układamy ogórki. Na koniec wtykamy gałązkę kopru. Zalewamy chłodną zalewą, zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Na zimę będzie jak znalazł :)Smacznego :)