Wykonanie
Kiedy sezon
ogórkowy zaczyna się na dobre, nie może zabraknąć małosolnych - świetnego dodatku do drugiego dania lub po prostu do chrupania :)
Składniki na jeden słoik:
ogórki gruntowe2 ząbki
czosnkukawałek oczyszczonego korzenia
chrzanułodyga
kopru ogrodowegokilka ziaren
ziela angielskiego - można pominąć
liść laurowy - można pominąć1 litr
wody + 1 łyżka
soli kamiennejSposób przygotowania:1. Gotujemy
wodę i dodajemy
sól. Odstawiamy do wystudzenia.2. Myjemy
ogórki, odcinamy końce. Do słoika (lub glinianego naczynia) wkładamy obrane ząbki
czosnku, (ewentualnie)
liść laurowy i
ziele angielskie, korzeń
chrzanu i ciasno układamy
ogórki. Na koniec wtykamy gałązkę
kopru. Zalewamy chłodną zalewą, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce przynajmniej na 24-48 godzin.Smacznego :)