Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na kruche, zapiekane koszyczki z pysznym wnętrzem!W środku bowiem znajdziemy pyszne
mięsko, soczyste
gruszki i
aromatyczny ser pleśniowy.Łatwo i pysznie!Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoją wielozadaniowością!Jeden produkt, a potrafi tak wiele :)Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Składniki:Opakowanie świeżego
ciasta francuskiegoSer pleśniowy Lazur ok 100g2
piersi z kurczakaSmalczyk Roślinny Smakowita Pajda -
ziołowa2
gruszkisólpieprzpapryka czerwonaSos:mały kubeczek
jogurtu naturalnego3 małe ząbki
czosnkusólpieprzszczypiorek - ok 3 duże łyżki

WykonanieNa rozgrzanej patelni rozpuszczam około 2 duże łyżki Smakowitej Pajdy - ja wybrałam
ziołową.
Piersi z kurczaka kroję w drobną kosteczkę i wrzucam na patelnie. Zaczynam podsmażać, dodaję
sól,
pieprz oraz
paprykę czerwoną słodką wg upodobań.
Gruszkę obieram, oczyszczam z gniazd i pestek i kroję nieduże plasterki.
Ser pleśniowy również kroję w kosteczkę.Sześć dużych kokilek smaruję od środka delikatnie Smakowitą Pajdą - aby ciasto nam nie przywarło.
Ciasto francuskie rozwijam i kroję na 6 równych części. Każdy kwadrat wkładam delikatnie do kokilek. Dno nakłuwam kilka
razy widelcem.Do każdej wkładam po 4 kawałki
gruszki i usmażone
mięsko - tyle ile się zmieści. Mi się udało zmieścić całość. Na wierzch rozkładam resztę
gruszki oraz
ser pleśniowy - dość sporo.Całość zapiekam około 15-25 minut w 180C.Podaję na ciepło. Dla łasuchów polecam dodatkowo sos - na
jogurcie z
czosnkiem,
szczypiorkiem i
przyprawami.