ßßß Cookit - przepis na Sernik na kruchym - jeszcze zdążysz!

Sernik na kruchym - jeszcze zdążysz!

nazwa

Wykonanie

Świątecznie :)
Mój pierwszy w życiu sernik.
Na kruchym kakaowym cieście z kakaową kruszonką z dodatkiem brzoskwiń.
Ciasto:
2 szklanki mąki
kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3 żółtka
3 łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg twarogu - kostki!
2 żółtka
1/3 kostki masła
szklanka cukru
piana z 5 białek
opakowanie budyniu waniliowego
aromat waniliowy
puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Ciasto kruche bardzo proste: Nagrzewam piekarnik do 180C.
Oddzielam żółtka od białek.
Wszystkie oprócz białek składniki łącze w misce i wyrabiam ręką na gładkie ciasto. Formuję kulę. Odcinam nożem 1/3 i wkładam ją do zamrażarki. Blachę okrągłą tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuje lekko bułką tartą.
Pozostałą większą część ciasta rozkładam na blaszkę podnosząc lekko brzegi.
Wkładam na 10 minut do piekarnika.
W tym czasie robię masę serową.
Twaróg mielę - albo mikserem, albo maszynką do mielenia mięsa albo blenderem - żadnych twarogów z wiaderka. Dodaję rozpuszczone masło, żółtka, opakowanie budyniu, cukier (może być cukier puder) kilka kropel aromatu i razem mieszam. Białka (5) ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej Delikatnie mieszam łyżką żaby sernik nie stracił puszystości. Wyciągam lekko podpieczone ciasto i wylewam odrobinkę masy serowej. Układam brzoskwinie - ja swoje pokroiłam w kostkę ale można pokroić w pół talarki itd. Na to wylewam resztę masy. Na sam wierzch ścieram na tarce na grubych oczkach resztę ciasta które nam się chłodziło w zamrażalniku. Piekę około 50 minut w 180C.
Patyczkiem można sprawdzać czy sernik jest już gotowy czy nie.
Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia aby nie opadł
...mi i tak opadł...ale kogo to obchodzi? =)
Smacznego!
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2013/03/sernik-na-kruchym-jeszcze-zdazysz.html