Wykonanie
Świątecznie :)Mój pierwszy w życiu sernik.Na kruchym
kakaowym cieście z
kakaową kruszonką z dodatkiem
brzoskwiń.
Ciasto:2 szklanki
mąkikostka
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru3
żółtka3 łyżki
kakaoMasa serowa:1 kg
twarogu - kostki!2
żółtka1/3 kostki
masłaszklanka
cukrupiana z 5
białekopakowanie budyniu
waniliowegoaromat waniliowypuszka
brzoskwińWykonanie:Ciasto kruche bardzo proste: Nagrzewam piekarnik do 180C.Oddzielam
żółtka od
białek.Wszystkie oprócz
białek składniki łącze w misce i wyrabiam ręką na gładkie ciasto. Formuję kulę. Odcinam nożem 1/3 i wkładam ją do zamrażarki. Blachę okrągłą tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuje lekko
bułką tartą.Pozostałą większą część ciasta rozkładam na blaszkę podnosząc lekko brzegi.Wkładam na 10 minut do piekarnika.W tym czasie robię masę
serową.
Twaróg mielę - albo mikserem, albo maszynką do
mielenia mięsa albo blenderem - żadnych
twarogów z wiaderka. Dodaję rozpuszczone
masło,
żółtka, opakowanie budyniu,
cukier (może być
cukier puder) kilka kropel aromatu i razem mieszam.
Białka (5) ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej Delikatnie mieszam łyżką żaby sernik nie stracił puszystości. Wyciągam lekko podpieczone ciasto i wylewam odrobinkę masy serowej. Układam
brzoskwinie - ja swoje pokroiłam w kostkę ale można pokroić w pół talarki itd. Na to wylewam resztę masy. Na sam wierzch ścieram na tarce na grubych oczkach resztę ciasta które nam się chłodziło w zamrażalniku. Piekę około 50 minut w 180C.Patyczkiem można sprawdzać czy sernik jest już gotowy czy nie.Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia aby nie opadł...mi i tak opadł...ale kogo to obchodzi? =)Smacznego!