ßßß
Składniki (na dwie pizze – 3-4 porcje)350 g mąki orkiszowej jasnej typ 700¾ szklanki zakwasu kukurydzianego, mieszanego lub żytniego1 niepełna szklanka letniej wody¾ łyżeczki soli1 – 2 łyżki oliwy z oliwekPodstawowy podkład3 kulki mozzarelli di bufala (około 170 g)10 łyżek passaty pomidorowej
PrzygotowanieWymieszać mąkę z solą, dodać wodę i zakwas. Wyrobić ręką gładkie ciasto. Powinno odchodzić od miski, wtedy jest wyrobione. Uformować z ciasta kulkę i zostawić w misce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką, aby nie wyschło. Ciasto powinno mniej więcej podwoić objętość i trwa to, w zależności od temperatury od trzech do ośmiu godzin. Ja zrobiłam ciasto o 9 i upiekłam około godziny 15. Zależy to od temperatury w kuchni. Jeśli jest chłodno, ciasto rośnie dłużej.Gdy ciasto wyrośnie, należy dodać do miski 1-2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze raz zagnieść. Ciasto stanie się bardzo elastyczne i błyszczące. Podzielić je na dwie części i podsypując mąką rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na zgrabny placek. Ja robię to bezpośrednio na papierze do pieczenia i całość przekładam na blaszkę. Zawinąć lekko brzegi placka do środka i posmarować passatą pomidorową i posypać kawałkami mozzarelli. Resztę składników nałożyć według upodobań. Piec w temperaturze 200˚C około 22 minuty.Fajny pomysł na dekorację i podanie oraz sos do pizzy znajdziesz tutaj .