Wykonanie

na 8 porcji:250 g czarnej, ewentualnie
czerwonej fasoli (można zastąpić 1 puszką)5 szklanek
wody2 łyżeczki
chilli lub 2 szt świeżej1/2 kg
mięsa mielonego2 łyżki
smalcu lub
masła jak kto woli1/2 kg
cebuli1/2 główki
czosnku2-3 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
oregano1/4 łyżeczki kuminu mielonego500g
ryżu1/2 kg
boczku(jeśli wybieramy
boczek świeży to wybieramy 3 łyżeczki
soli, jeśli wędzony-2)
Fasolę umyć i moczyć w wodzie z 1 łyżeczką( sztuką)
chilli przez kilka godzin. (Jeśli wykorzystujemy
fasolę z puszki pomijamy ten czas, do zawartości puszki dodajemy 1 łyżeczkę
chilli i gotujemy 3 minuty, dodajemy ją wtedy na sam koniec do potrawy).
Fasolę gotować w tej samej wodzie do miękkości, następnie odcedzić ale 3 szklanki
wody z
fasoli pozostawić do dalszego zużycia.Mielone smażyć (w razie potrzeby dodać
smalec) aż wytopi się tłuszcz. Wtedy dodać
cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany
czosnek i pozostałe
chilli. Czekamy aż
cebula się zeszkli i dodajemy połowę
soli, kumin i
oregano.
Boczek drobno pokroić i smażyć do wytopienia się tłuszczu, wtedy wsypujemy
ryż i podsmażamy go. Dodać
wodę z
fasoli ( tą z puszki tu także) i uzupełnić do 5 szklanek. Gotować do miękkości ( uwaga: nie rozgotować!). Gdy będzie już ugotowany mieszamy z
mięsem mielonym i
fasolą. Gotowe!Jest to potrawa, która na Kubie jest bardzo popularna, nie wygląda najlepiej ale to tylko pozory, smak jest zdumiewający.:)