ßßß
‚Polecam Wam również kilka wcześniejszych czereśniowych propozycji tutaj – klik, między innymi :- oraz szybkie i wyjątkowo pyszne – czereśnie i wiśnie w rumie(z czereśni możecie też przygotować pyszny syrop lub sok, w podobny sposób jak syrop rabarbarowy i truskawkowy, o których wspominałam tutaj – klik)A tuż po czereśniowych przetworach trzeba będzie pomyśleć o morelach (łudzę się, że może po powrocie, pod koniec lipca, uda mi się jeszcze zrobić choć kilka słoiczków…).Prawdziwe morelowe hity ;) zeszłego sezonu, to przede wszystkim dżem morelowo-jeżynowy z amaretto – klik (wszyscy obdarowani prosili o więcej ;)) :‚
‚(z tych samych składników można również przygotować pyszny syrop do deserów…)oraz prawdziwa delicja autorstwa Christine Ferber – ‘Nugatowe’ morele, czyli dżem morelowy z migdałami i pistacjami – klik :‚
‚W tym samym wpisie znajdziecie również przepis na na dżem morelowy z dodatkiem suszonych moreli i białego wina oraz pyszny dżem morelowo-truskawkowy z octem balsamicznym :‚
‚Mariaż truskawek i moreli jest wyjątkowo smaczny, a dodatek balsamico świetnie podkreśla smak owoców. Jak dla mnie – koniecznie do powtórki :)I na koniec jeszcze przepis na dżem morelowy z tymiankiem tutaj – klik :‚
‚A jeśli czasu (oraz wolnych słoików ;)) będziecie mieć pod dostatkiem, to polecam Wam również wcześniejszy dżem morelowo-lawendowy – klik, choć morele i lawenda to już prawie że klasyka ;)(a jeśli to połączenie odpowiada waszym kubkom smakowym, to przy okazji polecam również morelowo-lawendowe crumble – klik :))‚Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego weekendu!‚Napisz odpowiedź