Wykonanie
W tym roku nie uda mi się niestety zaproponować Wam nowych
przetworów w lipcu*, dlatego dziś słów kilka o wcześniejszych, lipcowych propozycjach, które już się na łamach bloga pojawiły i które warte są przypomnienia (to oczywiście moje subiektywne zdanie ;)).*czy to jest jeszcze ‘normalne’, czy już raczej ‘dziwne’, że zamiast tylko i wyłącznie cieszyć się wakacyjnym wyjazdem, ja myślę o przetworach, których nie uda mi się w tym czasie zrobić…? ;))Na początek
czereśnie, choć u nas niestety w tym roku nie obrodzily one tak jak zwykle (tak jak i tegoroczne
truskawki zresztą…).W ubiegłym sezonie wyjątkowo posmakował nam
czereśniowy dżem ‘dla Pani’ (ten jaśniejszy, z różą), choć i ten ‘dla Pana’ (z dodatkiem kirschu) był pyszny (przepisy tutaj – klik).‚

‚Polecam Wam również kilka wcześniejszych
czereśniowych propozycji tutaj – klik,
między innymi :- oraz szybkie i wyjątkowo pyszne –
czereśnie i
wiśnie w
rumie(z
czereśni możecie też przygotować pyszny
syrop lub sok, w podobny sposób jak
syrop rabarbarowy i
truskawkowy, o których wspominałam tutaj – klik)A tuż po
czereśniowych przetworach trzeba będzie pomyśleć o morelach (łudzę się, że może po powrocie, pod koniec lipca, uda mi się jeszcze zrobić choć kilka słoiczków…).Prawdziwe
morelowe hity ;) zeszłego sezonu, to przede wszystkim
dżem morelowo-
jeżynowy z
amaretto – klik (wszyscy obdarowani prosili o więcej ;)) :‚

‚(z tych samych składników można również przygotować pyszny
syrop do deserów…)oraz prawdziwa delicja autorstwa Christine Ferber – ‘Nugatowe’
morele, czyli
dżem morelowy z
migdałami i
pistacjami – klik :‚

‚W tym samym wpisie znajdziecie również przepis na na
dżem morelowy z dodatkiem
suszonych moreli i
białego wina oraz pyszny
dżem morelowo-
truskawkowy z
octem balsamicznym :‚

‚Mariaż
truskawek i
moreli jest wyjątkowo smaczny, a dodatek balsamico świetnie podkreśla smak
owoców. Jak dla mnie – koniecznie do powtórki :)I na koniec jeszcze przepis na
dżem morelowy z
tymiankiem tutaj – klik :‚

‚A jeśli czasu (oraz wolnych słoików ;)) będziecie
mieć pod dostatkiem, to polecam Wam również wcześniejszy
dżem morelowo-lawendowy – klik, choć
morele i lawenda to już prawie że klasyka ;)(a jeśli to połączenie odpowiada waszym kubkom
smakowym, to przy okazji polecam również
morelowo-lawendowe crumble – klik :))‚Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego weekendu!‚Napisz odpowiedź