Wykonanie

*Jak
pisałam ostatnio, zapraszam Was dziś na kawałek duńskiego ciasta :)I tak jak wspominałam, nie jest ono zbyt dietetyczne, ale za to baaardzo pyszne ;)Przepis pochodzi z jednego z duńskich czasopism kulinarnych i został wypróbowany podczas tegorocznych wakacji; i jeśli lubicie marcepan, to z pewnością przypadnie Wam do gustu.Jest to bardzo łatwe i szybkie ciasto, idealne nie tylko na lato. Wystarczy przecież odpowiednio je udekorować sezonowymi wspaniałościami :)*

Ciasto z marcepanem i
czekoladowo-
śmietankowym kremem(marcipankage med lys chokolademousse – MAD! maj/czerwiec 2008)Na tortownicę o średnicy 24 cm400 g marcepanu4
jajka4 łyżki
kakaoskórka z 1
pomarańczy*jeśli masa jest zbyt lejąca, radzę dodać odrobinę
mączki kukurydzianej300 g
mlecznej czekolady (u mnie biała)4
żółtka500 ml tłustej słodkiej
śmietany+
owoce i
czekolada do dekoracjiMarcepan zetrzeć na tarce (najlepiej wcześniej go schłodzić), dodać
kakao i otartą skórkę z
pomarańczy i utrzeć dodając po jednym
jajku. Następnie wlać masę do natłuszczonej tortownicy i piec w 175° ok. 20 minut. Zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Czekoladę rozpuścić i lekko wystudzić.
Śmietanę ubić. Do
czekolady dodać
żółtka, wymieszać, następnie partiami dodawać
śmietanę, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na upieczony marcepanowy spód, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Wyciągnąć 30 minut przed degustacją, udekorować
owocami i tartą
czekoladą.Moje uwagi :Robiłam to ciasto z połowy porcji w tortownicy o śr. 18 cm. Dałam tylko 1 łyżkę
kakao gdyż przy ‘oryginalnych’ proporcjach ten marcepanowy smak jest mało wyczuwalny przy tak dużej ilości
kakao. Nie wiem, czy to z powodu jakości tutejszego marcepanu czy może
jajek, lecz ciasto miało zbyt lejącą konsystencję, w związku z czym dosypałam niecałe 2 łyżki
mączki kukurydzianej, co dodało ciastu lekkości i puszystości i co – osobiście – bardzo polecam. Dodam też, że piekłam spód dłużej niż te zalecane 20 min. (u mnie było to ok. 35 min.)A teraz już wszystkich chętnych zapraszam na kawałek ciasta oraz na filiżankę dobrej
kawy :)Smacznego!*

*PS. Olu raz jeszcze dziękuję! Nie tylko za tłumaczenie, ale za ‘całokształt’ ;)*………………………………………………………………………………………Recette en français – Gâteau au massepain à la mousse de chocolat