Wykonanie

Taki
mus czekoladowy robię bardzo często,ostatnio zrobiłam z pysznym sosem
pomarańczowym-smakował naprawdę wybornie:)PolecamSkładniki:Sok wyciśnięty z dwóch dużych
pomarańczy2-3 łyżki
cukru owocowego1 łyżka
śmietanki kremówki100 g gorzkiej,ciemnej
czekolady (74 procent
kakao)3-4 łyżki zimnej
wody3
jajkaZaczynamy od przygotowania sosu
pomarańczowego:
sok pomarańczowy wlewamy do rondelka,dodajemy
cukier i na małym ogniu gotujemy,mieszając od czasu do czasu łyżką.Sos będzie gotowy po ok.20 minutach gotowania.Po tym czasie do gorącego sosu dodajemy
śmietankę,mieszamy.W
między czasie do większego garnka wrzucamy połamaną
czekoladę,dolewamy
wodę i na malutkim ogniu
czekoladę roztapiamy.
Zółtka oddzielamy od
białek i dodajemy do gorącej,roztopionej
czekolady.Dokladnie mieszamy aż powstanie blyszcząca,jednolita masa.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowej.Dokładnie mieszamy i taką masę przelewamy do pucharków,salaterek.Wstawiamy do lodowki aż stężeje.Przed podaniem polewamy mus sosem
pomarańczowym.Pychotka:)