Wykonanie
Po wczorajszej wersji obiadowo-kolacyjnej nalesnikow,
pora na deser :)W wersji ‘deserowej’ wlasnie bardzo popularne sa tutaj nalesniki ‘Suzette’, przygotowywane z
maslano-
pomaranczowym sosem z dodatkiem Grand-Marnier (tradycyjnie zas przygotowywane byly z
mandarynkami i
likierem curaçao). Ja przygotowalam je nieco inaczej, zainspirowana jednym z przepisow Cyryla Lignac’a, ktory lekko zmodyfikowalam. Zrobil on bowiem nalesniki nadziewane
serowym farszem z
mandarynkowo-
rumowym sosem. Ja natomiast zamiast uzytych przez niego serkow ‘petit-suisse’ dodalam
mascarpone, a zamiast
rumu –
marsale, ktorej smak bardzo lubie w deserach wlasnie (zamiast
mandarynek uzylam
pomaranczy).‚

Naleśniki z
pomarańczowym mascarponeNa 4 osobyCiasto125 g
maki50 g
cukru3
jajkaszczypta
soli60 g stopionego
masla20 cl
mleka+ tluszcz do smazeniaNadzienie1
pomarancza1 lyzka
marsali250 g
mascarpone80 g
cukru pudruNagrzac piekarnik do 210 °CWymieszac
make,
cukier i sol, nastepnie dodac roztrzepane
jajka,
mleko i
maslo ; dobrze wymieszac, odstawic na min. 30 min.
Ser dobrze wymieszac z 60 g
cukru.Zetrzec skorke z
pomaranczy i
polowe jej dodac do masy serowej. Wycisnac sok z
pomaranczy, dodac
marsale, wymieszac i 1 lyzke tej mikstury dodac do masy serowej. Do reszty soku dodac pozostaly
cukier, zagotowac i gotowac tak kilka minut az lekko zgestnieje.Nalesniki po usmazeniu smarowac masa serowa (ok. lyzka masy na kazdy nalesnik) i zlozone ukladac w natluszczonym naczyniu zaroodpornym. Polac je reszta masy serowej, a nastepnie przygotowanym wczesnej
syropem pomaranczowym.Zapiec ok. 10 min

Jesli lubicie desery z
mascarpone, to jestem pewna ze to nadzienie rowniez Wam posmakuje ; musze przyznac, ze osobiscie ta wersja o wiele bardziej mi smakuje niz ‘oryginalna’.A masa serowa nawet bez nalesnikow swietnie smakuje :)Smacznego!……………………………………………………………………………………….Recette en français – Crêpes