Wykonanie
Chleb dyniowy na zakwasie310 g dyni ugotowanej na parze2 lyzki
oliwy z oliwek60 g
wody340 g
maki T551 lyzka zmielonych ziaren
kolendry (lub wiecej…)30 g drobnej semoliny1,5 lyzeczki
soli20 g
maki T160 (razowej)160 g zakwasu+ nasiona dyni (lub inne)Umiescic wszystkie skladniki w maszynie i nastawic program na wyrabianie ciasta. Po ok. 10 minutach sprawdzic konsystencje : jesli ciasto jest zbyt lepkie, dodac
maki. Po zakonczeniu programu zostawic ciasto jeszcze na 4 godz. w maszynie.Nastepnie wylozyc ciasto na wysypany
maka i nasionami dyni blat, uformowac kule i obtoczyc ja w nasionach. Wlozyc ciasto do natluszczonej i wysypanej
otrebami formy i pozostawic jeszcze na ok. poltorej godziny w letnim piekarniku.Po wyrosnieciu, piec
chleb 45 min w srednio nagrzanym piekarniku.Moje modyfikacje :Nie obtaczalam
chleba w nasionach lecz dodalam ich do wyrabianego ciasta (mieszanka roznych nasion) ; dodalam tez odrobine
drozdzy do ciasta.W maszynie zostawilam ciasto na 2 i pol godz. po zakonczeniu programu, odgazowalam, uformowalam kule, wlozylam do formy i zostawilam do wyrosniecia jeszcze ponad poltorej godziny.
Chleb ma przepiekny, lekko
pomaranczowy kolor (ladniejszy niz na zdjeciu) i jest naprawde niesamowicie pyszny. Polecam go Wam serdecznie !(przepis oryginalny tutaj)*