ßßß Cookit - przepis na Kolejne ‘dyniowo-festiwalowe’ potrawy…

Kolejne ‘dyniowo-festiwalowe’ potrawy…

nazwa

Wykonanie

Chleb dyniowy na zakwasie
310 g dyni ugotowanej na parze
2 lyzki oliwy z oliwek
60 g wody
340 g maki T55
1 lyzka zmielonych ziaren kolendry (lub wiecej…)
30 g drobnej semoliny
1,5 lyzeczki soli
20 g maki T160 (razowej)
160 g zakwasu+ nasiona dyni (lub inne)
Umiescic wszystkie skladniki w maszynie i nastawic program na wyrabianie ciasta. Po ok. 10 minutach sprawdzic konsystencje : jesli ciasto jest zbyt lepkie, dodac maki. Po zakonczeniu programu zostawic ciasto jeszcze na 4 godz. w maszynie.
Nastepnie wylozyc ciasto na wysypany maka i nasionami dyni blat, uformowac kule i obtoczyc ja w nasionach. Wlozyc ciasto do natluszczonej i wysypanej otrebami formy i pozostawic jeszcze na ok. poltorej godziny w letnim piekarniku.
Po wyrosnieciu, piec chleb 45 min w srednio nagrzanym piekarniku.
Moje modyfikacje :
Nie obtaczalam chleba w nasionach lecz dodalam ich do wyrabianego ciasta (mieszanka roznych nasion) ; dodalam tez odrobine drozdzy do ciasta.
W maszynie zostawilam ciasto na 2 i pol godz. po zakonczeniu programu, odgazowalam, uformowalam kule, wlozylam do formy i zostawilam do wyrosniecia jeszcze ponad poltorej godziny.
Chleb ma przepiekny, lekko pomaranczowy kolor (ladniejszy niz na zdjeciu) i jest naprawde niesamowicie pyszny. Polecam go Wam serdecznie !
(przepis oryginalny tutaj)
*
Źródło:http://www.beawkuchni.com/2007/10/kolejne-dyniowo-festiwalowe-potrawy.html